Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VIŠESTRUKI DRŽAVNI REKORDER I AKTUALNI HRVATSKI REPREZENTATIVAC

Viktor Lovreković: U početku me ronjenje uopće nije zanimalo, a sad imam skoro sve što se osvojiti može

Gledamo li broj osvojenih medalja i priznanja po državnim prvenstvima, ali i raznim inozemnim natjecanjima i svjetskim kupovima, za Ronilački klub Šoderica s pravom se može reći da je jedan od trofejnijih koprivničkih klubova. Vidi se to i na dodjelama priznanja za najbolje sportaše, gdje su konstantno u vrhu, posebno senior Mihael Šestak, koji je najboljim proglašavan dvije godine zaredom. Međutim, u klubu imaju i jednog juniorskog bisera, čije vrijeme, rekli bismo, tek dolazi. Viktoru Lovrekoviću 16 je godina, a iza sebe ima već na desetke medalja i porušenih državnih rekorda. Aktualni je juniorski reprezentativac i najbolji u Hrvatskoj u svojoj kategoriji u više disciplina, a zanimljivo je to da u početku, kako nam je rekao, uopće nije pokazivao interes za ovaj, mnogima nepoznat sport.

– Mogu slobodno reći da prvih godinu dana nisam imao apsolutno nikakav interes, a onda je krenulo i sve otišlo na neku višu razinu. Kao i većina ronioca, počeo sam u plivačkom klubu kao klinac, a onda se u šestom razredu prebacio u ronilački klub i ispada da nisam pogriješio. Razlike postoje, najveća je u peraji, koja ti omogućuje da dosta brže plivaš, tu su dihalica i maska pa ne moraš po zrak, što također ubrza proces plivanja, a ostalo je više-manje isto. Pritom mislim na dionice koje se plivaju – pojasnio nam je Viktor razliku između plivanja i ronjenja.

S obzirom na to da trenutno pohađa drugi razred Opće gimnazije, jasno je da je u ronilačkom klubu oko pet godina, a u tom je periodu osvojio gotovo sve što se osvojiti može. Izdvojit ćemo tek da je vlasnik juniorskih i seniorskih rekorda na 200, 400, 800 i 1500 metara PP (plivanje perajom), a to su i discipline koje mu najviše odgovaraju.

– Teško je izdvojiti najdraže rezultate, ali rekao bih da je najveći uspjeh ostvaren prošle godine na državnom prvenstvu, kada sam srušio tri državna rekorda i bio prvi na 200, 400, 800 i 1500 metara, a onda dva tjedna kasnije na Svjetskom kupu u Mađarskoj osvojio jedno zlato i dvije bronce. Također, krajem lipnja prošle godine bio sam na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Egiptu, gdje sam ukupno osvojio sedmo mjesto, a tu je još cijeli niz inozemnih natjecanja. Zlato, srebro i broncu osvojio sam na Otvorenom prvenstvu u Austriji, u konkurenciji 17 klubova iz šest zemalja. Bio sam i u Mađarskoj na Svjetskom kupu, gdje sam isto tako uzeo tri medalje, na Europskom prvenstvu u plivanju perajama kod Budimpešte postavio sam državni juniorski rekord na 800 metara, a reprezentaciju sam predstavljao i u Beogradu, na Svjetskom prvenstvu u daljinskom plivanju perajama. Ove sam godine u slovačkoj Žilini na FinsCupu bio prvi u tri discipline, a prije nekoliko dana vratio sam se sa Svjetskog kupa u talijanskom Lignanu, gdje sam ponovno postavio nekoliko državnih rekorda i osvojio dva druga i jedno treće mjesto – nabrojao nam je Viktor najveće uspjehe. Koliko su sve to veliki rezultati najbolje nam govore brojke iz Italije, gdje je na natjecanju po svim kategorijama bilo više od 800 plivača iz 130 klubova. Kaže Viktor da je, općenito gledano, ronjenje puno popularnije vani, nego u Hrvatskoj.

– Primjerice, nas u klubu ima dosta, rekao bih pedesetak, no veliki dio toga čine djeca, s time da se puno njih upisalo zadnje dvije-tri godine. Nas starijih nema puno, ali svi postižemo dobre rezultate. Konkurencija nije tako velika ni na razini Hrvatske, u mojem godištu možda nas je desetak dobrih, ali uskoro prelazim u seniore, gdje je već drugačija priča. Tamo je konkurencija prilično jaka. Prije nego što prijeđem u seniorsku konkurenciju čeka me Europsko juniorsko prvenstvo krajem lipnja u Litvi i nadam se novoj medalji. Za to se trenutno pripremam – poručio je. Za kraj je rekao da su treninzi prilično naporni i svakodnevni, a zasluge za dobre rezultate ima i trener Dominik Đurđ.

– On je isto tako bio uspješan u ovom sportu, a sad to prenosi na nas. Treniramo naporno svaki dan od ponedjeljka do petka, ali rezultati se vide i to je najvažnije. Veselim se i seniorskoj konkurenciji, jer u njoj je puno odličnih plivača pa će biti i više motiva tako da se i dalje vidim u ovom sportu. Do kad će trajati, tek ćemo vidjeti – zaključio je Viktor Lovreković, jedan od najuspješnijih koprivničkih sportaša, čije vrijeme, kao što smo napisali na početku, tek dolazi

FOTO Privatna arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati