Višnja i Snježana Kukec „pokupile“ krpelje na vrtu pa završile u bolnici

Svojevrsno žarište ugriza krpelja u našoj županiji postao je Koprivnički Ivanec. U samo nekoliko dana baš u Koprivničkom Ivancu zabilježena su dva slučaja ugriza krpelja zbog kojih su Višnja (73) i Snježana (49) Kukec završile i na bolničkom liječenju. Da je potreban dodatan oprez potvrđuje činjenica da su i Višnja i Snježana krpelje „pokupile“ u svojim vrtovima, a ne u šumama, kao što je to najčešće slučaj.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Višnja Kukec odmah je uočila da joj se krpelj „zavukao“ iza potkoljenice, a iako ga je odmah izvadila pincetom, vrlo brzo počela je osjećati mučninu i slabost pa se obratila svojoj obiteljskoj liječnici.

– Počela sam osjećati svrbež iza potkoljenice i kad sam vidjela crvenilo, odmah sam posumnjala da imam krpelja. Dobro sam pregledala to crvenilo i otkrila gdje se „zavukao“, a očito mu je ostala glava pa me i zarazio – priča nam Višnja Kukec.

Snježana Kukec

Kako je i nakon pregleda kod liječnice osjećala slabost, Višnja je završila u bolnici, a nakon pet dana puštena je na kućnu njegu te sad 14 dana mora piti antibiotike kako bi na taj način spriječila meningitis.

– Moram izbjegavati napore i vrućinu, a i dalje osjećam slabost, no to nije ni približno kako je bilo u početku. Moja je svekrva prije 30 godina od krpelja dobila meningitis, a iako je bila u poodmakloj životnoj dobi, oporavila se. Nadam se da će antibiotici imati željeni učinak te da ću se uskoro vratiti u „normalu“. Sigurno ću se cijepiti jer ne želim da se ovako nešto ponovi – kaže Višnja Kukec.

Snježana Kukec, koja je inače po suprugu rodbina s Višnjom, nije uočila krpelja. Odjednom, priča nam ona, počele su joj trnuti ruke i noge pa se obratila svojoj liječnici. Pretragama u bolnici utvrđeno je da ima zarazu od krpelja, a potom je otkriveno i da ju je ugrizao u predjelu trbuha.

– Dosta puta sam „pokupila“ krpelja, ali nikad u svom vrtu, nego kad smo išli u šumu po drva. Uvijek sam otkrila gdje je i pincetom ga izvadila, ali ovaj put nisam osjetila nikakav svrbež. Srećom, na vrijeme sam otišla liječnici, a u bolnici sam pet put išla na čišćenje krvi kako bih se oporavila – kaže Snježana Kukec.

I ona mora izbjegavati napore, ali za razliku od Višnje, ne mora piti antibiotike.

– Tek treći dan u bolnici sam saznala i da je strinu Višnju ugrizao krpelj jer nismo bile u istoj sobi, nego smo se srele na hodniku. Očito su i kod nas krpelji postali izrazito otrovni pa sam s cijelom obitelji odlučila da ćemo se cijepiti kako bismo izbjegli neželjene posljedice – zaključila je Višnja Kukec.

U slučaju ugriza krpelja treba ga što prije ukloniti 

Stručnjaci ističu kako je u slučaju ugriza važno što prije ukloniti krpelja jer je rizik od infekcije veći što je krpelj duže pričvršćen. Odmah ga treba izvaditi pincetom, i to prije toga oprati ruke i pincetu prebrisati antiseptikom, a treba ga  zahvatiti što bliže glavici, uz kožu i laganim povlačenjem izvući ga iz kože. Krpelja se ne smije povlačiti naglo, niti ga stiskati ili gnječiti jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine sekreta i uzročnika bolesti u ljudsko tijelo ako je krpelj zaražen pa se na taj način lakše prenosi zaraza. Cijepljenjem se može spriječiti pojava krpeljnog meningoencefalitisa.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI