Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Vlado Kota iz popularnih Gazdi zbog zdravlja je posegnuo za prirodnim pripravcima

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Jesen je u punom jeku, pravo je vrijeme da ojačamo imunitet kako bi eskivirali prehladu, gripu i sve što nam slijedi ili kako bi prošli s blažim simptomima ako se zarazimo. Većina nas pamti kako su nam bake i mame kuhale razne pripravke od kadulje za grlo, med s limunom…danas je puno veći izbor sintetičkih pripravaka koje možemo nabaviti u ljekarnama i tome češće pribjegavamo. Prirodno je uvijek bolje, no treba znati kako pravilno koristiti biljke oko nas.

Vlado Kota certificirani je fitoterapeut, inače član tamburaškog sastava Gazde, s kojim je na valovima RKC-a porazgovarala Jasmina Škvorc u emisiji „Zajedno do zdravlja“. Vlado je u startu objasnio kako se interes za zdravijim životom kod njega javio u trenutku kada je počeo osjećati da mu organizam uslijed dugih putovanja i brojnih koncerata, koji su znali potrajati do kasno u noć, slabi.

– Uslijed brojnih putovanja pao mi je imunitet. U početku sam krenuo s brojnim suplementima, probao sam sve i svašta što se moglo kupiti u ljekarni. Uvjerio sam se da to nije rješenje, nego da je prirodno najbolje i tu je onda krenula priča o zdravom načinu života. Otkrio sam neke knjige, otvorile su mi se nove spoznaje koje sam počeo primjenjivati. Uskoro sam primijetio da mi je uz prirodne pripravke puno bolje. Isto tako, shvatio sam da je neznanje najveći čovjekov neprijatelj – govori Vlado, prezadovoljan efektima koje je doživio nakon što je promijenio stil života.

U njegovom slučaju prehrana mu je donijela više energije i snage, a prehlade i viroze ga zaobilaze.

– Kad pričamo o zdravlju, važnija je zdrava prehrana. Nisam zastupnik određenog stila prehrane, ali smatram da bi čovjek kako bi bio zdrav trebao jesti čim više svježeg povrća, sjemenki, orašastih plodova i konzumirati cijeđene sokove. Bilo bi idealno kad bi samo to jeli i pili, ali život je drugačiji pa naravno da i ja povremeno jedem meso koje je malo manje zdravo, ali probam ga svesti na minimum. Fitoterapija nam može pomoći u prevenciji. Uz pomoć biljaka se možemo itekako ojačati, a najbolje je u kombinaciji sa zdravom prehranom. Osim svježe cijeđenih čajeva, i to povrtnih, tu su i mješavine čajeva od biljaka koji mogu pomoći kako u preventivi tako i u izlječenju. Kod biljaka treba neko vrijeme da počnu djelovati, to nije tableta. Biljke djeluju sporije, ali efikasnije su jer nemaju nekih nuspojava, ne oštećuju neke druge organe i treba ih što više koristiti – kazao je Kota.

FOTO Facebook

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ovaj čovjek velikog srca jedan je od rekordera po broju dobrovoljnih davanja krvi

FOTO Ivan (64): Koljena su mi se potrošila od puno seksa!

GARDENOLO SPIDER

FOTO Najveća pitomačka kompanija osnovala tvrtku – kćer

NAJDUGOVJEČNIJE NATJECANJE U HRVATSKOJ

FOTO Tiki i Fajt kraljevi Šoderice, Česi i Ketiš upecali štuku od 83 centimetra

s 25 na 10 eura, nije loše

FOTO Rešo na popustu za ratnog veterana

PREDSTAVLJA OPASNOST

Državni inspektorat ima obavijest za roditelje čija djeca imaju ovu igračku

USKORO JOŠ JEDNA, ALI OVAJ PUT RETRO REKLAMA

VIDEO Što to dva mladića upravo oslikavaju na Podravkinim silosima?

Upišite pojam koji želite pretraživati