Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
INSPEKTORAT POSJETIO POGON PET AMBALAŽE

Voda s mikroplastikom ušla u vodotoke, dogodio se pomor riba?

Zabrinut zbog mogućeg zagađenja prirode i to odmah pokraj zaštićenog područja Veliki Pažut, Robert Kranjec, međimurski ekološki aktivist javno je istupio, prozvavši lokalnu tvrtku koja se bavi preradom PET ambalaže da svoju tehnološku vodu, koja je puna mikroplastike, ispušta u lokalni vodotok. Radi se o tvrtki Rekis u Donjoj Dubravi. 

– Ova je tvrtka tu odnedavno, a otprije su tu još druge dvije tvornice. Rekis je otvorio svoj pogon prije otprilike mjesec dana. No, ovaj problem postoji od prije, budući da su ove dvije tvrtke i prije ispuštale svoj otpad u potok. Jedna tvrtka uvozi kemikalije, autokozmetiku iz Italije i ovdje prepakiravaju ambalažu za prodaju. Otprije se osjeti jako neugodan miris i ljudi su se dosta bunili. Osobno sam prolazio preko betonskog mosta gdje je taj kanal i osjetio taj užasan smrad, a načuo sam da oni prerađuju čak 40 tona plastike dnevno – navodi Robert Kranjec te dodaje:

 – Ta se plastika prvo pere prije nego što ide na reciklažu i svu tu vodu direktno puštaju u kanal, a količina te vode je ogromna. Dokaz tome je i činjenica da je do industrijske zone kanal u potpunosti prazan i suh, a poslije industrijske zone u kanalu je sve puno vode. Iskreno nisam ni znao da u tom kanalu ima riba dok nisam na svoje oči nedavno vidio kako to izgleda nakon što je Rekis krenuo u pogon. Prvo sam vidio mrtvu jednu ribu, pa cijelu hrpu mrtvih riba, a kako sam hodao dalje uz kanal, uočio sam hrpu mikroplastike i ta je voda izrazito mutna i gusta. Sve u svemu, to je katastrofa – naveo je Kranjec. 

Kako navodi naš sugovornik, spomenuta tvrtka bez ikakvog filtra ili pročistača pušta svu tehnološku vodu u drenažni kanal koji vodi sve do močvarnog staništa koje se zove Pijaiška Graba, koja se puni vodom i dalje se prelijeva do potoka Rakovica, koja ide još 500 metara niže prema legradskom teritoriju tako da se to sve onda dalje slijeva do Mure i Drave. 

– To nije samo međimurski, već i podravski problem jer to sve dolje ide k vama. Osim toga, u blizini će se uskoro napraviti ogromni kolektor za sve otpadne vode tako da će se sve otpadne vode od Preloga na niže ispuštati u kanal Rakovicu, a na Pažutu će se graditi ogromni peradarnici. Imamo tu i ekološku udrugu u Donjoj Dubravi, ali nitko ništa ne reagira. Općina Legrad i Donja Dubrava samo „špilaju“na nekakav turizam, samo nekakav masovni turizam na Dravi, a ispod radara se događaju ovakve stvari, što je nedopustivo. Sve pratim već duže vrijeme i mogu reći da će situacija biti sve gora, ovo je samo početak – naveo je Kranjec.

Inspektori Državnog inspektorata posjetili su spomenutu tvornicu i kako su nam odgovorili, utvrdili su nepravilnosti te naložili da se poduzmu koraci kako bi se  prestalo sa zagađivanjem.

–  Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata je 31. siječnja 2023. godine temeljem prijave obavila nadzor na lokaciji pogona za reciklažu PET ambalaže u Donjoj Dubravi te su o događanju obaviještene Hrvatske vode s obzirom na to da je kanal Vidovečki Bistrec javno vodno dobro. Nadzorom je utvrđeno da je došlo do prodora tehnoloških voda u sustav odvodnje oborinskih voda i u okolni teren te je pristupljeno čišćenju terena.  Također je utvrđeno da se industrijske otpadne vode ispuštaju u individualni sustav odvodnje bez vodopravne dozvole te je pokrenut upravni postupak kojim je zabranjeno ispuštanje otpadnih voda bez vodopravne dozvole. Pokrenut je i prekršajni postupak. Kako se mjesto onečišćenja potoka nalazi izvan zaštićenog područja, nema osnove za postupanjem inspekcije zaštite prirode – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Upit smo poslali i u tvrtku Rekis iz koje nam je stigao pomalo zbunjujući odgovor, koji je naslovljen kao „neslužbeni odgovor“, što god to značilo.

Odgovor je potpisala Ksenija Fuš, direktorica Rekisa, u kojem se ona odmah na početku pita što nama i Zelenim aktivistima znači “ogromne količine vode”, budući da se ti termini upotrebljavaju u objavama na društvenim mrežama.  

– Koliko je to kubika, litara…bilo što?! Jer, “ogromne količine” je relativan pojam, a opet je najbolji izraz za dizanje hajke i panike! Moram upozoriti da je više dana padala kiša pa i odatle “ogromna količina” vode koja se pomiješala s našom vodom. Da su gospoda Zeleni aktivisti bili fer, mogli su nas kontaktirati i upozoriti što se tamo vani dogodilo ako su već primijetili “ogromnu količinu” ispuštene vode – navela je Ksenija Fuš te dodala da pogon još nije u punoj proizvodnji, te da rade na otklanjanju nedostataka. Također, objasnila je da je  taj dan, dok su inspektori došli u nadzor, u pogonu bilo tehničkih problema zbog kvara, te da se incident dogodio neopaženo, a kad je uočen, u tvrtki su uloženi svi napori da se eventualno onečišćenje sanira.    –  Ne znam odakle je “pala” uginula riba koju smo vidjeli na slikama u kanal! Kanal je na više mjesta bez vode kada nema kiše. Na društvenim mrežama se spominje narušavanje ekosustava, te da nema više kreketanja žaba. Kako sam u ranijem pisanju navela: krenuli smo s probnom proizvodnjom u prosincu 2022. Po zimi žabe spavaju – navela je Ksenija Fuš.

FOTO: ustupio Robert Kranjec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI