Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MAJKA JOJ TEŠKO STRADALA, ONA UVJETNO OSUĐENA

Vozačica: Izletjela sam jer mi je iskočio amortizer! Vještak: čak i da je, to nema veze

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Na šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godine dana nepravomoćno je osuđena 26-godišnjakinja iz Banja Luke proglašena krivom da je iz nehata izazvala prometnu nesreću u kojoj je tešku tjelesnu ozljedu kao putnica u vozilu zadobila njena majka. Ova nesreća dogodila se još u 11. kolovoza 2019. godine na brzoj cesti između Križevaca i Gradeca, a 26-godišnjakinja je, prema presudi, izazvala nesreću jer je vozila neprilagođenom brzinom.

Tvrdila da nije kriva

Pri izlasku iz blagog lijevog zavoja došlo je zanošenja renault twinga i njegovog slijetanja na zelenu površinu uz kolnik, gdje je auto probio metalnu zaštitnu ogradu i udario u odvodni kanal. Potom se twingo uslijed siline udara zarotirao i zaustavilo u grabi, a majka vozačice pritom je zadobila teške tjelesne ozljede. Ova 26-godišnjakinja tijekom postupka se branila da nije kriva za izazivanje nesreće, već da se prometna dogodila zbog kvara vozila.

Vozila je brzinom do 100 km/h, a kazala je kako joj je osoba koja je vozila iza rekla da je vidjela kako joj je iskočio amortizer, a netom prije izlijetanja je i sama čula zvuk u vozilu i nakon toga je izgubila kontrolu. Nije mogla kočiti, istaknula je, a sve to se dogodilo prije skretanja i tada je udarila u bankinu, potom u zaštitnu metalnu ogradu. I majka vozačice, teško ozlijeđena u nesreći, tvrdila je kako je čula neko lupanje u vozilu i ono se ponovilo više puta. Lupanje se čulo sa zadnjeg kraja vozila, istaknula je, iz smjera lijevog zadnjeg kotača i sigurna je da se nesreća ne bi dogodila da nije bilo kvara.

Policajac koji je provodio očevid istaknuo je kako su utvrdili da je do prometne nesreće došlo zbog neprilagođene brzine osobnog vozila, no automehaničar koji je s vučnom službom došao po razbijeni twingo kazao je kako je odmah uočio da je na autu stvarno iskočio amortizer. Prometno-tehnički vještak utvrdio je, pak, da je 26-godišnjakinja u trenutku izlijetanja vozila brzinom od 103 km/h, kao i da nije moguće na tehnički siguran način utvrditi je li amortizer iskočio dok se vozilo kretalo kolnikom ili prilikom izlijetanja.

Tehnički neprihvatljivo

– Obrana okrivljenice da je s kolnika izletjela zbog toga što joj je iskočio desni stražnji amortizer, jer su joj to rekle druge osobe, tehnički nije prihvatljiva. Eventualno iskakanje amortizera može rezultirati blažim naginjanjem vozila u stranu, no vozilo je i nadalje bočno i stabilno upravljivo. Bočnu stabilnost mu osiguravaju opruge stražnjeg mosta. Prema tome, iskakanje amortizera, ako se i dogodilo na kolniku, ne može se dovoditi u izravnu vezu s izlijetanjem vozila s kolnika – kazao je vještak čija je analiza zapravo bila ključna da se 26-godišnjakinju osudi za izazivanje nesreće u kojoj je teško stradala njena majka.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŽELIMIR MEŠNJAK O NOVOM ANGAŽMANU, BIVŠEM KLUBU I KARIJERI

Savjest mi je čista, nisam odgajan da zamjeram. Slaven je ljubav i emocija, a Osijek veći izazov

Najviše dva po domaćinstvu

Općina nudi 300 eura svakome tko udomi psa iz azila, ali pod jednim uvjetom…

Podravski na mjestu događaja

VIDEO Prometna nesreća upravo u Koprivnici, biciklist prevezen u bolnicu

POGLEDAJTE KOJI KUĆNI BROJEVI

Dvije će ulice u petak biti bez vode

obavijest za potrošače

U hrvatskom proizvodu otkrivene povišene razine potencijalno kancerogene tvari

MALIŠANE TRADICIONALNO ČEKA PODJELA SLATKIŠA

Moto Mrazovi po 20. puta stižu na Zrinski trg!

Upišite pojam koji želite pretraživati