Za kolesterol nisu jedini krivac masti. Postoji nešto još gore…

Opće poznato je da zasićene masti potiču više razine kolesterola, ali može postojati još jedan krivac, a to je šećer. U našoj svakodnevnoj prehrani je puno dodatnog šećera, kao recimo u zaslađenoj kavi i soku do hrane s puno dodanih šećera. Skriveni šećer nalazi se i u kruhu i pekarskim proizvodima, umacima, čajevima, a unosimo ga jedući med i druge prirodne i umjetne zaslađivače.

Osim što povećavaju rizik od debljine i dijabetesa šećeri i slatka hrana utječu na jetru, koja proizvodi kolesterol. Iako je on tijelu potreban da bi dobro funkcioniralo postoji i kolesterol koji šteti jetri. To je LDL kolesterol koji se nakuplja u zivodima arterija i može ih začepiti, a to povećava moždani ili srčani udar.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da dnevno jedemo maksimalno 50 grama šećera dok neki čak savjetuju 25 grama dnevno što je nekih 6 žličica. Šećer blokira enzim koji tijelu treba da izgradi trigliceride i riješi ih se. A kada imate visoku razinu triglicerida zajedno s viskom LDL-om i niskim HDL-om dolazi do nakupljanja plaka u artrijama i povećava se rizik od bolesti srca i krvnih žila, piše B92.

Šećer u prehrani možete smanjiti ako smanjite unos slatkiša, kolača i drugih pekarskih proizvoda i zamijenit ih voćem, žitaricama, smanjite ispijanje sokova i zamijenite ih vodom.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRIGODNO OBILJEŽILEN DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Akciji mjerenja šećera odazvalo se 126 građana

RECITALNA SEANSA PRIZIVAMO FRANA

Marijana Markov najbolje recitirala Galovićeve stihove

Trijumf vina Goldberg

Nove zlatne medalje za Podravkina Vina Belje. Graševini titula najboljeg vina iz Hrvatske