Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za kolesterol nisu jedini krivac masti. Postoji nešto još gore…

Opće poznato je da zasićene masti potiču više razine kolesterola, ali može postojati još jedan krivac, a to je šećer. U našoj svakodnevnoj prehrani je puno dodatnog šećera, kao recimo u zaslađenoj kavi i soku do hrane s puno dodanih šećera. Skriveni šećer nalazi se i u kruhu i pekarskim proizvodima, umacima, čajevima, a unosimo ga jedući med i druge prirodne i umjetne zaslađivače.

Osim što povećavaju rizik od debljine i dijabetesa šećeri i slatka hrana utječu na jetru, koja proizvodi kolesterol. Iako je on tijelu potreban da bi dobro funkcioniralo postoji i kolesterol koji šteti jetri. To je LDL kolesterol koji se nakuplja u zivodima arterija i može ih začepiti, a to povećava moždani ili srčani udar.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da dnevno jedemo maksimalno 50 grama šećera dok neki čak savjetuju 25 grama dnevno što je nekih 6 žličica. Šećer blokira enzim koji tijelu treba da izgradi trigliceride i riješi ih se. A kada imate visoku razinu triglicerida zajedno s viskom LDL-om i niskim HDL-om dolazi do nakupljanja plaka u artrijama i povećava se rizik od bolesti srca i krvnih žila, piše B92.

Šećer u prehrani možete smanjiti ako smanjite unos slatkiša, kolača i drugih pekarskih proizvoda i zamijenit ih voćem, žitaricama, smanjite ispijanje sokova i zamijenite ih vodom.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Manifestacija ususret picokijadi

FOTO Peščani tradicionalno poklonili priredbu sugrađanima

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

Tvrdnje stručnjaka

Ovaj bi popularni prehrambeni proizvod u sebi mogao sadržavati kancerogenu tvar

Nastavili tradiciju

FOTO Svetom misom i paljenjem krijesa proslavili Ivanje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati