Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za ljuti hren i s jabukom dobili srebro, za onaj s peršinom i brusnicom broncu!

Tvrtka Agro Altera iz Ludbrega dobitnik je čak pet medalja za svoje proizvode od Ludbreškog hrena na četvrtom po redu ocjenjivanju prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla u sklopu osmog Sajma zimnice koji je održan od 7. do 9. listopada u Zagrebu, i to u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.  Za svoje proizvode Naribani Ludbreški hren, Ekstra ljuti ludbreški hren i Ludbreški hren s jabukom osvojili su srebrne medalje, dok su za Ludbreški hren s peršinom i s brusnicom osvojili bronce.

– Naši su proizvodi jedinstveni, nemaju baš svi ovakve ideje kakve mi imamo. Pomiješali smo hren s peršinom jer su si ljudi inače znali dodavati peršin kada su uz meso jeli hren, čisto radi okusa i mirisa, što su na tržištu prihvatili i što je ispalo jako dobro – rekla nam je Bojana Makar iz tvrtke Agro Altera, nadodavši kako se hren nekad znao jesti i s jabukom, dok su s brusnicom spajali nespojivo, što je također ispalo odlično.

Nedavno je izdana i kuharica s jelima koje se pripremaju s ovim tradicionalnim umakom, i to u pripremi vrhunskog kuhara Damira Crlenog. Dodajmo da su se u Ludbreg vratili s najviše medalja od svih proizvođača iz Varaždinske županije koji su također sudjelovali na sajmu. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu u povodu Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada, a organizator, Ministarstvo poljoprivrede, osigurava izlagačima besplatno sudjelovanje.

Dio ponude Sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini Europske unije, odnosno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu. Među njima su čak tri proizvoda iz Varaždinske županije: pokraj Ludbreškog hrena, zaštitu imaju i Varaždinsko zelje kao i Varaždinsko bučino ulje.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI