Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

Najvažnija točka Dnevnog reda na 22. sjednici gradskog vijeća Ludbreg bila je donošenje proračuna za 2024. godinu u visini od 9,5 milijuna eura. Za komunalni sustav, urbanizam i imovinu za 2024. godinu planira se izdvojiti oko 2.8 milijuna eura. Većinu za  izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, kao i za energetsku učinkovitost- Planira se ulagati u adaptaciju gradskih objekata, društvenih domova, izgradnju staza na groblju, popunu nedostajućom javnom rasvjetom, izgradnju nedostajuće javne rasvjete po naseljima, izgradnju pješačko biciklističkih staza, uređenje parkirališta, asfaltiranje cesta iz poreza na kuće za odmor kao i asfaltiranje iz komunalne naknade i ostalih prihoda U području predškolskog odgoja i prosvjete planirano je oko 1.5 milijuna eura, a najvažnija stavka je tu sufinanciranje vrtića svim roditeljima čija djeca polaze tri vrtića na području grada. No važne su bile i točke oko lokalnih poreza, a tako je od strane vladajućih porezna stopa za dohodak predložena na razini od 21,6 posto, od maksimalnih 22,4, a viša stopa za one s većom plaćom od 3000 eura stopa je maksimalnih  posto 33,6 posto. Oporba je ovaj prijedlog kritizirala. Tako je Goran Križanić iz kluba HDZ-HNS, primijetio da će porezni prihodi u  2024. godini biti veći za 500.000 eura pa bi se stopa mogla smanjiti, a slični argument imao je kod rasprave o proračunu, te naveo da grad zbog ovakvih proračuna tapka u mjestu. Nezavisni, Zlatko Sova u raspravi oko proračuna, zamjerio je što nema dovoljno programa za razvoj industrije, kao što su gotove industijske zone s kompletnom infrastrukturom, što je označio kao jedini način za napredak.

Gradonačelnik Dubrvako Bilić kada je govorio o proračunu naveo je, da da je on razvojan ali i socijalan. Proračun je izglasan s 10 glasova za i tri protiv.

– Niti jedna stavka u ovom proračunu nije slučajna. Proračun je takav kakav ga mi želimo. Želimo ulagati u gospodarsvto, ali i u vrtiće, škole, udruge i sport, kako bi naš grad i dalje išao u dobrom smjeru i to bez vas koji ga nećete podržati- naveo je Dubravko Bilić.

Gradski vijećnici izglasali su dvije nove stope poreza i to na kuće za odmor i onaj na korištenje javnih prostora. Visina poreza na kuće za odmor utvrđuje se prema opremljenosti komunalnom infrastrukturom u zoni u kojoj se nalazi predmetna kuća za odmor. Tako se plaća 1,66 eura po četvornom metru korisne površine kuće za odmor do kojih je izgrađena sva komunalna infrastruktura, asfaltirana pristupna cesta, električna i vodovodna mreža, a manju stopu od 1,33 eura po četvornom metru korisne površine kuće za odmor do koje je djelomično izgrađena komunalna infrastruktura. To je povećanje poreza jer je do sad ta stopa iznosila 10 kuna po četvornom metru. Za zapremanje javnih površina ispred zgrada te za korištenje slobodnih javnih površina za privremenu upotrebu, porez se obračunava dnevno za svaki četvorni metar prostora koji se koristi za zauzimanje terasa ili otvorenih prostora za ugostiteljske i druge djelatnosti i to na Trgu Svetog Trojstva i Trgu slobode u Ludbregu 0,15 €/m2, a na ostalim lokacijama na području Grada Ludbrega 0,10 €/m2. Za zapremanje javnih površina na posebno organiziranim sajmovima, manifestacijama i proslavama plaća se porez na svaki četvorni metar površine koja se koristi u Gradu Ludbregu, u cijelo vrijeme trajanja istih te za ugostiteljske, zabavne i ostale sadržaje i to po stopi 13,00 €/m2. Ova povećanja služe kao kompenzacijski mehanizam za gradski proračun zbog ukidanja prireza u gardovima, a takvo obrazloženje dano je i iz gradske uprave. Visina godišnjeg paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu na području Grada Ludbrega umjesto dosadašnjih 200 kuna sada iznosi 30 eura.

FOTO ARHIVA PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati