Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U Hrvatskoj je cijena najviša

Za Uskrs bi mogli jesti najskuplja jaja u Europi !?

Ukoliko u idućih sedam tjedana ne dođe do nekakvog zaokreta, građani Hrvatske bi ove godine za Uskrs mogli kupovati najskuplja jaja u Europskoj uniji.

Prošli mjesec, Hrvatska je imala najvišu prosječnu veleprodajnu cijenu jaja od svih članica Europske unije, pa su ona iz najprodavanijeg razreda L i M u siječnju u veleprodaji u Hrvatskoj koštala 292,49 eura za sto kilograma. Cijene su u cijelom svijetu u drugoj polovici prošle godine strmoglavo porasle, a uz cijene stočne hrane i energenata, najveći je poticaj tom rastu dala epidemija ptičje gripe od koje je u prošloj godini stradalo više od 50 milijuna komada peradi u Europi.

Najbliže nam je Mađarska gdje je veleprodajna cijena jaja u siječnju u prosjeku bila 277 eura za sto kilograma što je 15 eura manje nego u Hrvatskoj. U susjednoj Sloveniji jaja su u veleprodaji bila jeftinija za čak 27 posto nego u Hrvatskoj. Među prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj, baš su jaja među rijetkima gdje domaća proizvodnja pokriva i do 90 posto potreba, međutim to nam očito nije pomoglo oko stabilizacije cijena.

Čak je Italija u zadnje tri godine imala veću veleprodajnu cijenu jaja od Hrvatske, ali sada su i tamo jaja u veleprodaji osam posto jeftinija nego u Hrvatskoj, piše Novi list.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI