savjeti u vrtu

Za uzgoj ovo povrće nije zahtjevno, bere se tijekom cijele zime i proljeća, a cijena po kilogramu kreće se između 10 i 15 eura

Matovilac je jedno od najcjenjenijih lisnatih povrća u jesenskom i zimskom vrtu jer se može uzgajati upravo u razdoblju kada drugog svježeg povrća gotovo i nema. Poznat je po blagom, orašastom okusu i visokoj nutritivnoj vrijednosti, a na tržištu postiže značajnu cijenu jer se prodaje u manjim pakiranjima, dok ga je u vrtu vrlo jednostavno uzgojiti bez velikih ulaganja.

Za sjetvu matovilca najpovoljniji je period od rujna do listopada jer biljka dobro podnosi niže temperature, a mlade biljke mogu bez problema prezimiti i na otvorenom. Sjeme se sije direktno u vrt na plitku dubinu, obično oko jedan centimetar, u redove s razmakom od desetak centimetara. Tlo treba biti rahlo i propusno, ali matovilac ne traži posebne uvjete niti bogatu gnojidbu. Najčešće najbolje uspijeva na gredicama gdje su prije rasle kulture koje nisu jako iscrpile tlo, a preporučuje se lagano zalijevanje nakon sjetve kako bi sjeme sigurno proklijalo.

Biljka raste sporo u početku, ali kada razvije nekoliko listova, stvara niske rozete koje su spremne za berbu već nakon dva do tri mjeseca. Berba se obavlja tako da se cijela rozeta pažljivo izvadi ili se odreže pri dnu. Na manjim površinama često se bere ručno, dok se u komercijalnoj proizvodnji ponekad koristi rezanje kako bi se ubrzao postupak. Prednost matovilca je što se može brati tijekom cijele zime i ranog proljeća, a zbog otpornosti na hladnoću može ostati na gredici bez dodatne zaštite.

Osim što je jednostavan za uzgoj, matovilac je i vrlo tražen na tržištu. Cijena mu raste jer se ubraja u vrstu povrća koje nije dostupno cijele godine, a potrošači ga sve više traže zbog njegove lagane probavljivosti i bogatstva vitamina C, željeza i folne kiseline. Zbog toga je postao zanimljiv i za male proizvođače koji žele ostvariti dobar prihod na relativno malim površinama.

Matovilac se često konzumira svjež u salatama, a zbog svoje nježne strukture odlično se slaže s maslinovim uljem, orasima, sirom i raznim sezonskim sastojcima. Može se koristiti i kao dekorativni dodatak jelima jer ima privlačan oblik rozete i tamnozelenu boju. Što se tiče cijene u dućanu, ona nije mala, između 10 i 15 eura po kilogramu.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

AFRIČKA SVINJSKA KUGA PRIJETI HRVATSKOJ

Golubić: “Odrađeno je sve da bolest ne dođe u našu županiju”

STJEPAN VALAŠKO PROGLAŠEN KRIVIM ZA PRIJETNJU, ON TVRDI DA JE ZAPRAVO ŽRTVA:

VIDEO “Za istinu ću i život dati ako treba, žrtva sam podle igre i ne mogu se s tim pomiriti”

LIJEPA ZARADA

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane