VOLITE LI JU JESTI?

Za zdravlje mozga i srca ne postoji bolja namirnica od ove

Nakon soje, leća je namirnica s najvećim udjelom proteina u svom sastavu zbog čega ima važnu ulogu u ljudskoj prehrani. Ova mahunarka ima puno vlakana i folne kiseline, što je odlično za srce i mozak. Vlakna pomažu sporom otpuštanju glukoze pa je dobra za osjećaj sitosti, odnosno za sprječavanje prejedanja, a može ubrzati i metabolizam.

Jedna šalica kuhane leće ima oko 230 kalorija te je među najboljim biljnim izvorima magnezija, kalija, cinka, kalcija i bakra. Ako ne jedete često mahunarke, počnite sa malim porcijama kako biste izbjegli nadutost. Između smeđe, zelene, crvene i žute leće nema velike razlike što se tiće nutrijenata, a razlikuju se samo po sastavu pojedinih biološki aktivnih komponenti. Sve vrste leće sadrže polifenole, fitosterole i saponine, koji imaju jako pozitivan utjecaj na zdravlje.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KORAK ISPRED BOLESTI

FOTO/VIDEO Stotinjak pacijenata pristupilo mjerenjima, otkrivena dva kritična slučaja

MISLI NA ZDRAVLJE

Sok koji nitko ne želi piti snižava kolesterol i pravi je “eliksir života”

S 45 GODINA IMA VEĆ 127 DARIVANJA KRVI

VIDEO Kako je Krunoslav spasio više od 380 života