Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Podravski doznaje

Zabilježen prvi slučaj hripavca u našem kraju, oboljela osoba stara 21 godinu

U Hrvatskoj je danas zabilježen najveći skok oboljelih od hripavca, a kako je upravo za RKC potvrdio epidemiolog Zavoda za javno zdravsto Koprivničko-križevačke županije Darko Radiček, zabilježen je prvi slučaj hripavca u našem kraju.

– Budući da u cijeloj Hrvatskoj imamo velik broj prijavljenih slučajeva hripavca bilo je za očekivati da će se i u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji pojaviti jedan takav slučaj iako imamo dobru procijepeljenost djece predškolske dobi. Budući da imunitet ne traje doživotno i s vremenom pada, za očekivati je bilo da će se takvi oboljeli pojaviti. Za sada imamo jedan prijavljen slučaj, radi se o osobi staroj 21 godinu, obradili smo i njene kontakte, kod toga je najvažnije da se obrade djeca u prvoj godini života ili eventualno trudnice ako su bile u kotnaktu s oboljelom osobom jer je jer je hripavac zapravo najteži u prvoj godini života. Za sada imamo relativno povoljnu epidemiološku situaciju, jedino je nezgodno u ovom trenutku što testiranje na hripavac ne radimo mi, u našoj županiji nego sumnjive slučajeve šaljemo u Varaždin ili Zagreb, međutim ima nekih indicija da bi se s vremenom moglo raditi i kod nas, radi se o PCR testiranju, ako naši mikrobiolozi počnu tu tehniku upotrebljavati bit će puno laše – kazao je Radiček.

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 660 slučajeva oboljelih od hripavca od čega najviše u Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati