Proso je žitarica koja se u ljudskoj prehrani koristi još od davnina jer sadrži biljna vlakna i proteine dok s druge strane ne sadrži gluten. Samim time, ova zaboravljena žitarica pogodna je za vegetarijance i osobe koje boluju od celijakije. Koristi se u borbi protiv anemije, kolesterola, visokog krvnog tlaka, mokraćnih infekcija i bubrežnih kamenaca.
Naime, proso je žitarica koja se dugo upotrebljavala u Europi kao stočna hrana, međutim brojne zdravstvene prednosti prosa sve više izlaze na vidjelo i o njima se sve više priča. Samim time radi se o namirnici koja svakako zaslužuje mjesto u modernoj prehrani iako ga često zasjenjuju žitarice kao što je quinoa, zob ili ječam. Proso je blagog i slatkastog okusa pa u neku ruku podsjeća na kukuruz, ali ne mijenja okus jelima pa je vrlo svestrana žitarica.
U studiji objavljenoj u časopisu “Frontiers in nutrition” znanstvenici su otkrili da redovita konzumacija prosa može smanjiti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Biljna vlakna i fitinske kiseline u njegovu zrnu pomažu kod snižavanja “lošeg” kolesterola u krvi jer se u vašem želucu pretvaraju u “gel” i apsorbiraju kolesterol čime on izlazi iz vašeg organizma. S druge strane neke studije potvrđuju da proso može povisiti razinu “dobrog” kolesterola u organizmu i sniziti razine trigilicerida. Ukoliko imate problema s neredovitom probavom proso ovdje može uskočiti u pomoć jer njegova već spomenuta biljna vlakna potiču rad crijevnih mišića. Redovna konzumacija prosa može pridonjeti i zdravlju vašeg srca zbog toga što proso posjeduje velike količine kalcija i magnezija koji su jako bitni za održavanje i kontroliranje srčanih funkcija i normalne razine krvnog tlaka.
Još jedan od važnih učinaka prosa je i smanjenje šansi za dijabetes tipa 2, zahvaljujući značajnim količinama magnezija koje se nalaze u njemu. Magnezij se smatra jednim od važnih minerala za povećanje učinkovitosti inzulina i receptora glukoze u tijelu, čime se sprječava ova bolest.
Važna napomena
Ljudi koji u svoju prehranu planiraju ubaciti proso, a imaju problema sa štitnjačom ili nekom drugom endokirnom žlijedom, prije konzumacije bi se trebale savjetovati s liječnikom.
FOTO arhiva