Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
obavezno uvrstite u prehranu

Zaboravljena žitarica koja snižava kolesterol i krvni tlak

Proso je žitarica koja se u ljudskoj prehrani koristi još od davnina jer sadrži biljna vlakna i proteine dok s druge strane ne sadrži gluten. Samim time, ova zaboravljena žitarica pogodna je za vegetarijance i osobe koje boluju od celijakije. Koristi se u borbi protiv anemije, kolesterola, visokog krvnog tlaka, mokraćnih infekcija i bubrežnih kamenaca.

Zašto zaboravljeno?

Naime, proso je žitarica koja se dugo upotrebljavala u Europi kao stočna hrana, međutim brojne zdravstvene prednosti prosa sve više izlaze na vidjelo i o njima se sve više priča. Samim time radi se o namirnici koja svakako zaslužuje mjesto u modernoj prehrani iako ga često zasjenjuju žitarice kao što je quinoa, zob ili ječam. Proso je blagog i slatkastog okusa pa u neku ruku podsjeća na kukuruz, ali ne mijenja okus jelima pa je vrlo svestrana žitarica.

Zdravstvene prednosti

U studiji objavljenoj u časopisu “Frontiers in nutrition” znanstvenici su otkrili da redovita konzumacija prosa može smanjiti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Biljna vlakna i fitinske kiseline u njegovu zrnu pomažu kod snižavanja “lošeg” kolesterola u krvi jer se u vašem želucu pretvaraju u “gel” i apsorbiraju kolesterol čime on izlazi iz vašeg organizma. S druge strane neke studije potvrđuju da proso može povisiti razinu “dobrog” kolesterola u organizmu i sniziti razine trigilicerida. Ukoliko imate problema s neredovitom probavom proso ovdje može uskočiti u pomoć jer njegova već spomenuta biljna vlakna potiču rad crijevnih mišića. Redovna konzumacija prosa može pridonjeti i zdravlju vašeg srca zbog toga što proso posjeduje velike količine kalcija i magnezija koji su jako bitni za održavanje i kontroliranje srčanih funkcija i normalne razine krvnog tlaka.

Još jedan od važnih učinaka prosa je i smanjenje šansi za dijabetes tipa 2, zahvaljujući značajnim količinama magnezija koje se nalaze u njemu. Magnezij se smatra jednim od važnih minerala za povećanje učinkovitosti inzulina i receptora glukoze u tijelu, čime se sprječava ova bolest.

Mršavljenje

Važna napomena

Ljudi koji u svoju prehranu planiraju ubaciti proso, a imaju problema sa štitnjačom ili nekom drugom endokirnom žlijedom, prije konzumacije bi se trebale savjetovati s liječnikom.

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN DRŽAVNOSTI I TIJELOVO

Konzum ima obavijest za sve kupce

VAŽNA OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

KTC iz prodaje povlači prehrambeni proizvod: “Ako ste ga kupili, javite se na prodajno mjesto”

Sumnja se u neispravnost u kakvoći

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

Misli na zdravlje

Ovo je najbolje piće za zdravu jetru, a smanjuje i rizik od raka

SURADNJA

FOTO Vatrogasci iz Budrovca i Sirove Katalene posjetili Lovas i Vukovar

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati