Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Gradski oci strogo definirali kako se može koristiti stara gradska jezgra

Zabranjeni plastični stolci, dostava samo u određeno doba dana

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Gradski su vijećnici na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donijeli odluku kojom se detaljno definira kako se može raspolagati javnim prostorom, a tiče se samog centra grada, točnije uže gradske jezgre. 

Tako je propisano kako se mogu ponašati ugostitelji, ali i svi oni koji žele koristiti javni prostor u komercijalne ili neke druge svrhe kao što su javna događanja. Ovom odlukom stvara se mogućnost i kažnjavanja primjerice onih koji parkiraju na kolnim ulazima, postave neodgovarajuće terase i tende.

Definiran je i način parkiranja u pješačkim zonama, a tamo je iznimno dopušten promet vozilima stanara i vlasnicima poslovnih prostora do svojih ulaza kao i privremeno parkiranje vozila uz posebnu oznaku koju izdaje Grad. No, to parkiranje može trajati najviše 30 minuta.

– Dozvolu za parkiranje dostave u pješačkim zonama mogu dobiti korisnici poslovnih prostora koji se nalaze u njima, i to po jednu oznaku po poslovnom prostoru koja se može koristiti za različita vozila. U slučaju radova stanari i korisnici poslovnih prostora mogu zatražiti od Grada vremenski ograničenu dozvolu za parkiranje dok traju radovi – navedeno je u odluci u kojoj je propisano kad se točno može obavljati dostava robe, a ona je dozvoljena svaki dan ujutro od 6.00 do 8.00 sati te poslijepodne od 16.00 do 19.00, uz najveću dopuštenu masu dostavnog vozila 7,5 tona.

Što se pak tiče ugostitelja, njima je kao i do sada dozvoljeno postavljanje terase  na za to predviđene lokacije, ali moguća je postava terasa uz poštivanje  posebnih uvjeta. Tako je zabranjeno da stolovi, stolice, suncobrani, žardinjere i ograde budu trajno učvršćeni za podlogu ili pročelje objekta. Oblik terase ili barskih stolova mora biti tako postavljen da za prolaz pješaka na nogostupu ostane razmak od minimalno 1,6 metara. Također, zabranjeni su ikakvi oblici improviziranog šanka osim u danima gradskih manifestacija.

U Gradu su išli i do najsitnijih detalja i o vrsti materijala od kojeg mogu biti sačinjeni stolovi i stolice na terasama, a mogu biti od prirodnog ili umjetnog ratana i metala, ali nikako plastične ili drvene tapecirane. Na istoj terasi ne može biti više tipova i boja stolova i stolica. – Suncobrani i tende moraju biti od platna. Reklamni suncobrani su dozvoljeni, osim ako se na njima ne reklamiraju žestoka pića, cigarete te poruke neprimjerenog sadržaja. Oni moraju biti istog tipa i oblika, i ne smiju imati bočne stranice i ne smiju biti učvršćeni u podlogu javne površine.

Dopušteno je postavljati tende na pročelja zgrade, uz uvjet dobivanja pozitivnog rješenja Konzervatorskog odjela u Bjelovaru te nadležnog odjela Grada te mogu biti samo sklopivog tipa – navode u Gradu, kao i da je za oštećenje javne imovine na terasi, ali i oko nje, odgovoran isključivo vlasnik objekta koji je postavio terasu. Pod starom gradskom jezgrom smatra se prostor omeđen istočnom i zapadnom stranom Trga Josipa Jurja Strossmayera od raskrižja s državnom cestom D41, preko Ulice bana Josipa Jelačića s južne strane do Obrtničke ulice, a sa sjeverne strane do raskrižja sa Trgom bana Lackovića. Zatim, prostor Trga Antuna Nemčića s istočne strane do ulice Mojsija Baltića, jugozapadno Ulicom Antuna Gustava Matoša do Frankopanske ulice te sjeverno do Ulice Augusta Šenoe.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OD RAZGOVORA S OGORČENIM RODITELJIMA PROTEKLOG TJEDNA, STVARI SU SE NAPOKON POMAKNULE S MRTVE TOČKE...

VIDEO Leonidu (3) nije odobren upis u dječji vrtić samo zato jer ne vidi na jedno oko

Ljeti je u sobi 35, zimi 15 stupnjeva, tvrdio da hranu mora gutati na silu

Ubojica iz Križevaca žalio se na loše uvjete u Lepoglavi. Sad mora platiti 2.000 eura sudskih troškova

KATICA I ANDRIJA PROSLAVILI DIJAMANTNI PIR

VIDEO “Naše prijateljstvo od ranog djetinjstva u mladosti je preraslo u ljubav”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati