Papar je začin koji svi koriste na dnevnoj bazi, no jeste li znali da je izuzetno moćan lijek za mnoge bolesti?
Začinska biljka zove se povijuša i ima ih preko 2000 vrsta. Može narasti do čak 15 metara visine, ali se obično ograničava na 6 metara zbog bolje plodnosti. Plod počinje donositi nakon 3 ili 4 godine i obično se bere dvaput na godinu. Četiri su popularne vrste papra, a to su crni, bijeli, zeleni i crveni.
Crni se dobiva branjem prije sazrijevanja i nakon toga se suši na suncu kako bi pocrnio. Bijeli se papar dobiva iz zelenog zrna i ono se nakon berbe sedam dana razmače u vodi te se ljuska odvaja o staje bijeli plod. Zeleni papar dobiva se branjem nezrelog zrna, a crveni je onaj pravi, zreli plod.
Papar u sebi sadrži piperin, škrob, masno ulje i još mnoštvo toga. Papar se koristi za probavu, protiv prehlade, slabog želuca i poboljšanje njegova rada, protiv dijabetesa i zatvora. Također pomaže za jačanje kosti, a djeluje i protiv kolere i groznice.
Međutim, veće količine mogu naštetiti jetri i eterično ulje papra koristi se po preporuci liječnika i ne smije se uzimati sa sredstvima za razrijeđivanje krvi i kod trudnoće i dojenja, piše Dušan Savković u svojoj Enciklopediji.
FOTO ilustracija