Biljke u domu ili vrtu često su osjetljive i dovoljno je malo da počnu gubiti snagu. Listovi postaju žuti, stabljike mekane, a cvjetovi otpadaju prije nego što ih uspijemo u potpunosti doživjeti. Umjesto da odmah posegnemo za kupovnim gnojivima, u kuhinji se skriva pravo bogatstvo koje biljkama može vratiti vitalnost i pružiti im hranjivi poticaj kakav ne mogu dobiti iz obične vode. Svaki od tih sastojaka prirodno nadopunjuje onaj drugi, stvarajući skladnu mješavinu koja doslovno budi biljku iz sna.
Kada kora banane dospije u zemlju, ona polako otpušta kalij i fosfor, elemente ključne za cvjetanje i jačanje korijena. U kombinaciji s mljevenom kavom, koja obogaćuje tlo dušikom i potiče mikroorganizme na djelovanje, zemlja postaje rahla, prozračna i puna života. Dodamo li tome usitnjenu ljusku jajeta, koja sadrži kalcij i minerale, biljke dobivaju zaštitu od zakiseljavanja tla i snažnije razvijaju svoju strukturu. Sve se to jednostavno spoji u blenderu s vodom i pretvori u prirodni eliksir.
Kada tom tekućinom zalijemo cvijeće, imamo dojam da mu darujemo nešto više od hrane. Kao da u trenutku upija energiju i zahvalno podiže listove prema svjetlu. S vremenom primijetimo da boje postaju intenzivnije, cvjetovi se zadržavaju duže, a cijela biljka izgleda zdravije i življe. Takva prirodna njega nije samo korisna nego i održiva jer iskorištavamo ostatke koje bismo inače bacili.
FOTO ilustracija