Test klijavosti sjemenki povrća jednostavan je i koristan postupak kojim se unaprijed provjerava kvaliteta sjemena prije sjetve. Posebno je važan u zimskim mjesecima, poput siječnja, kada vrtlari planiraju sezonu i žele izbjeći gubitak vremena i prostora na sjeme koje slabo niče.
Klijavost označava postotak sjemenki koje su sposobne proklijati u povoljnim uvjetima. Sjemenke povrća s vremenom gube klijavost, osobito ako su bile loše skladištene, izložene vlazi, toplini ili svjetlu. Testiranjem se može procijeniti koliko je sjeme još uvijek upotrebljivo.
Za test klijavosti nije potrebna posebna oprema. Dovoljni su papirnati ubrus, voda, plastična vrećica ili posudica te toplo mjesto u kući. Preporučuje se uzeti okruglo deset sjemenki jer se tako najlakše izračunava postotak klijavosti.
Papirnati ubrus treba lagano navlažiti, ali ne natopiti. Sjemenke se ravnomjerno rasporede po površini i prekriju drugim slojem vlažnog papira. Tako pripremljen paket stavlja se u vrećicu ili posudu kako bi se zadržala vlaga.
Posuda sa sjemenkama drži se na toplom mjestu, idealno na temperaturi između 20 i 25 °C. Svaki dan potrebno je provjeriti vlažnost papira i po potrebi ga lagano navlažiti. Većina povrtnih kultura počinje klijati unutar pet do deset dana.
Nakon završetka testa broji se koliko je sjemenki proklijalo. Ako je proklijalo osam ili više sjemenki, sjeme je vrlo dobre kvalitete. Klijavost od pet do sedam sjemenki smatra se srednjom i u tom slučaju preporučuje se gušća sjetva. Ako je proklijalo manje od četiri sjemenke, sjeme je slabe kvalitete i bolje ga je zamijeniti
FOTO ilustracija