Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Na Leščan dolaze posebna vozila i oprema da potvrde veliki geotermalni potencijal

Započinju istražni radovi na polju u Podravini koje je INA platila 91 milijun eura

Uskoro bi trebali početi opsežni radovi na ispitivanju geotermalnih izvora energije na podravskom polju Leščan. Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odobrilo je početak istraživanja, pozitivno odgovorivši na zahtjev investitora, a to je INA. Ministarstvo je izdalo rješenje kako su najavljena testiranja prihvatljiva za ekološku mrežu i tako otklonilo zadnju formalnu prepreku za početak testiranja polja, za koje se smatra da ima jedno od najvećih geotermalnih potencijala na području cijele Hrvatske. Podsjetimo, INA je na licitaciji ponudila čak 91 milijun eura za koncesiju na polju Leščan, koje se nalazi na području općina Kloštar Podravski i Kalinovac te grada Đurđevca.

– Zahvatom se planiraju radovi 3D seizmičkog snimanja na istražnom prostoru geotermalne vode Leščan na području Koprivničko-križevačke županije, točnije na području Grada Đurđevca, Općine Kalinovac i Općine Kloštar Podravski. Površina IPG „Leščan“ je 55,65 km2, a ukupna površina predloženog poligona snimanja novih 3D seizmičkih podataka oko 117 km2 – naveli su iz INA-e.

Ovi podaci govore o opsegu ovih istraživanja, jer 117 kilometara četvornih iznosi čak 11.700 hektara, gdje će se istraživanja provoditi. Istraživanje se provodi posebnom opremom i vozilima koja bi ubrzo mogla stići na Leščan. Metoda snimanja seizmičkih podataka zasniva se na fizikalnoj zakonitosti širenja zvučnih valova kroz podzemlje, a izvodi se na način da se od izvora na površini emitira kratkotrajni seizmički (zvučni) val u podzemlje u trajanju do 20 sekundi. Val se reflektira od geoloških granica u podzemlju i na površini registrira pomoću prijemnika (geofona).

– Kao izvor seizmičkog vala koristit će se površinski izvor, kamion s vibracionom pločom tzv. vibrator. Duž planiranih linija u pravilnim će se razmacima postaviti prijemnici, tzv. geofoni. Samo snimanje obuhvaća emitiranje kratkotrajnog seizmičkog vala u podzemlje na tzv. točci paljenja, registraciju reflektiranog signala i terensku obradu podataka. Korištenje najmodernije tehnologije bežičnog snimanja omogućit će smanjenu potrebu razvlačenja i premještanja kablova i opreme – navodi se u elaboratu zaštite okoliša.

No to je samo dio istraživanja koja će se provesti, jer dozvola je izdana za pet polja, a Leščan je prvo koje je prošlo proceduru utjecaja na okoliš. Istražni prostori geotermalne vode su Legrad, Lunjkovec – Kutnjak, Novigrad Podravski, Križevci i Leščan. Ukupni radovi na svih pet polja obuhvaćenih posljednjim natječajem uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ukupnih ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura. Ranijim istraživanjima utvrđeno je da podravsko podzemlje u svim bušotinama skriva potencijal od 600 tisuća MWh električne energije, što je jednako prosječnoj godišnjoj potrošnji 200 tisuća hrvatskih kućanstava, a dobar dio toga otpada upravo na Leščan. Inače, prema analizama, Hrvatska ima geotermalni potencijal za izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage oko 1 GW, a prednosti geotermalne energije su brojne. Ponajprije, to je obnovljivi izvor pošto ona dolazi iz zemljine jezgre i bit će dostupna sve dok Zemlja postoji

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati