Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zapovjednica koprivničkih vatrogasaca: Budite oprezni s ukrasnim lampicama i pazite dimnjake!

U prosincu, kad započinje blještavilo i blagdanski ugođaj potrebno je već prilikom kupovine ili vađenja starih ukrasa obratiti pažnju na bitne stvari. Kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, Jasminka Jakupec, zapovjednica Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice, upozorila je na nekoliko važnih stvari koje možemo poduzeti kako bi nam blagdani prošli u što mirnijem i sigurnijem tonu.

– Bor, ako je prirodni, rezani, tada se brže suši, ispušta smole i vrlo lako je zapaljiv te brzo izgori. Pripazite da nije blizu nekog grijaćeg tijela i da se u blizini ne koriste sredstva koja ispuštaju iskre ili otvoreni plamen – kaže zapovjednica Jakupec.

Posebnu pažnju, kaže, treba posvetiti električnim uređajima. Lampice, posebno one starije, bile su opasnije od novijih led lampica obzirom da su se zagrijavale, ali i kod ovih današnjih treba provjeriti svaki komplet lampica, da nema u njemu razbijenih lampica ili slomljenih grla, spaljenih izolatora ili golih žica, labavih spojeva.

– Moderni nizovi lampica danas imaju osigurače koji sprječavaju preopterećenje. Vodite brigu da se nabave od provjerenog dobavljača s certifikatom. Treba voditi brigu i o tome da na produžni kabel ne uključujete više od tri niza lampica kako ga ne biste preopteretili, a povremeno treba provjeriti da se produžni kabel nije previše zagrijao – objasnila je zapovjednica Jakupec.

Lampice i druge požarno opasne dekoracije nikada ne ostavljajte bez nadzora, ne koristite preko noći (u vrijeme spavanja) ili u vrijeme odsustva iz objekta.

– Ako imate lampice koje se zagrijavaju ili ako u nizu koja ne svijetli, bolje ih ne upotrebljavati, a ako se koriste onda paziti da nisu blizu dodatnog izvora zagrijavanja, lako zapaljivog materijala (zavjesa, stolnjaci, papirnati ili plastični ukrasi i sl.). Osim lampica posebnu opasnost predstavljaju svijeće, prskalice i druga pirotehnička sredstva s kojima treba biti posebno oprezan i voditi brigu gdje i kako se koriste – kaže zapovjednica Jakupec.

Za prevenciju požara dimnjaka potrebno je prije svega imati dobro, pravilno i stručno građevinski izveden dimnjak, projektiran prema jačini i vrsti grijaćeg tijela, a potrebno je voditi brigu o oštećenjima na dimnjaku koja je potrebno odmah sanirati. Na jedan dimnjak ne priključuju se peći koje koriste različite gorive tvari (npr. ne postavljati na isti dimnjak peć na drva i plinsku peć). Naravno, vodite računa o tome da ovlašteni dimnjačari redovito čiste dimnjake i dimovodne kanale kako je propisano zakonom. Požara dimnjaka je na području djelovanja JVP grada Koprivnice ove godine bilo 11, otprilike kao i prošle godine.

– Kod požara dimnjaka, ako je dobra izvedba dimnjaka, nije potrebno intervenirati, ali svakako savjetujem pozvati vatrogasce koji će popratiti situaciju i nakon gašenja pozvati dimnjačara da počisti dimnjak. Ako je potrebno, požar dimnjaka se gasi aparatom punjenim prahom kroz otvor na dimnjaku, ali svakako je potrebno pozvati i vatrogasce. Isto tako, dobro je hladiti dimnjak ako postoji opasnost da će se zbog pregrijanosti požar proširiti na predmete i prostor u blizini dimnjaka. Požar dimnjaka nikako ne gasiti vodom. Do dolaska vatrogasaca dobro je ugasiti vatru u ložištu – savjetuje zapovjednica Jakupec.

Iako ove godine JVP grada Koprivnice nije zabilježila požar za koji bi se utvrdilo da je od lampica ili svijeća, takvih požara u proteklih 20-ak godina evidentirano je nekoliko. Najpoznatiji nam je požar u vrtiću koji je najvjerojatnije nastao od adventskog vjenčića prije nekoliko godina, a pamtimo još jedan požar koji je najvjerojatnije nastao od ambijentalnih svijeća. U oba ta slučaja nastali su veliki troškovi i velika materijalna šteta, što od samog gorenja, što od zadimljavanja.

– U slučaju da do požara uz sve mjere opreza ipak dođe, potrebno je prije svega isključiti električne uređaje u blizini požara iz struje, pozvati vatrogasce i započeti gašenje što je tada moguće vodom (samo ako nije pod strujom). Treba voditi računa da se požar vrlo brzo razvija, pogotovo ako se radi o suhom prirodnom drvcu, tada je u 30 sekundi do 1 minute zahvaćen cijeli bor, a požar se vrlo brzo može širiti na okolne predmete. Opasnost je velika od visoke temperature pa treba voditi računa prilikom gašenja da se ne zadobiju opekline. Zbog smola koje sadrži bor ili zbog kemijskih spojeva koje ispušta umjetni bor moguće je stvaranje gustog dima s otrovnim plinovima pa je potrebno voditi računa da ne dođe do gušenja. Zatvoreni prostor je opasan ako je ispunjen dimom – zaključuje zapovjednica Jakupec.

Kada vlasnik uvidi da ne može sam ugasiti požar, svakako nazvati vatrogasce na broj 193 ili na 112.

-Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice dragim sugrađanima želi mirne, sretne i blagoslovljene blagdane – poručila je zapovjednica.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati