Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zaraženih sve više: U našoj županiji, uz Slavonce, najviše oboljelih od gripe u Hrvatskoj!

Koprivničko-križevačka županija druga je najgora u Hrvatskoj, iza Brodsko-posavske, po broju osoba zaraženih gripom, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tjedan prije na tom mjestu bile su Požeško-slavonska i Krapinsko-zagorska županija, no naša ih je županija ovaj tjedan prestigla s brojkama. Prema njihovim podacima, zadnji tjedan prošle godine u našoj županiji službeno je prijavljeno 307 novih slučajeva zaraze. Stvarni broj zaraženih, upozoravaju epidemiolozi, barem je triput veći budući da se svi oboljeli ni ne javljaju svojim liječnicima, a među oboljelima najviše je djece predškolske dobi. S jedne strane razumljivo, budući da vrtićka populacija uglavnom ne ide na zimske praznike poput školaraca, a što će biti ovaj tjedan, kad i školarci ponovno krenu u školu, tek će se vidjeti u danima koji dolaze. Najmanje je pak zaraženih starijih od 65 godina.

Svejedno, složni su epidemiolozi, riječ je o ozbiljnim brojkama, i to nakon dvije sezone gotovo bez zaraženih. Tome su doprinijele i epidemiološke mjere zbog koronavirusa: nošenje maski, držanje distance i dezinfekcija ruku. Od ove jeseni sve te mjere gotovo su u potpunosti nestale, što pogoduje širenju bolesti.  

U odnosu na tjedan prije, u Hrvatskoj se zaključno s 1.siječnja broj zaraženih gripom udvostručio, a očekuje se jedna o gorih godina po broju zaraženih. Tome u prilog govore i podaci s južne hemisfere, iz Australije, koja je već završila s ovogodišnjom gripom, a imali su jednu od najozbiljnijih sezona ove bolesti.

Kako ističu epidemiolozi, uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Tijekom ove sezone prijavljen je jedan smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U većini subtipiziranih uzoraka detektiran je virusa gripe A/H1N1, iako je manji broj uzoraka pozitivan na A/H3N2. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Prva svijeća je upaljena, klizalište otvoreno

FOTO/VIDEO Počeo koprivnički advent, građani navalili na kuhanac i kobase, znamo i cijene

"morate ići sasvim polagano, puževim hodom"

Vožnja “popularnim” šodarnim putem prava je avantura, vlasnici uništavaju automobile

MAJSTORI KOVAČI IZ PODRAVINE

FOTO: Marijan i njegovi sinovi jedini se bave gotovo pa izumrlim zanatom od Zagreba do Slavonije

Obitelj iz podravine ističe da je dijete bez razloga završilo u udomiteljstvu

Žele da im se djevojčica vrati, majku optužuju za zlostavljanje

VIDEO

Ova je čarobna snimka nastala jutros u snijegom prekrivenoj Podravini

đurđevački limitator

Dok ti zemu vozačku nesi još v kazni

Upišite pojam koji želite pretraživati