Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zaraženih sve više: U našoj županiji, uz Slavonce, najviše oboljelih od gripe u Hrvatskoj!

Koprivničko-križevačka županija druga je najgora u Hrvatskoj, iza Brodsko-posavske, po broju osoba zaraženih gripom, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tjedan prije na tom mjestu bile su Požeško-slavonska i Krapinsko-zagorska županija, no naša ih je županija ovaj tjedan prestigla s brojkama. Prema njihovim podacima, zadnji tjedan prošle godine u našoj županiji službeno je prijavljeno 307 novih slučajeva zaraze. Stvarni broj zaraženih, upozoravaju epidemiolozi, barem je triput veći budući da se svi oboljeli ni ne javljaju svojim liječnicima, a među oboljelima najviše je djece predškolske dobi. S jedne strane razumljivo, budući da vrtićka populacija uglavnom ne ide na zimske praznike poput školaraca, a što će biti ovaj tjedan, kad i školarci ponovno krenu u školu, tek će se vidjeti u danima koji dolaze. Najmanje je pak zaraženih starijih od 65 godina.

Svejedno, složni su epidemiolozi, riječ je o ozbiljnim brojkama, i to nakon dvije sezone gotovo bez zaraženih. Tome su doprinijele i epidemiološke mjere zbog koronavirusa: nošenje maski, držanje distance i dezinfekcija ruku. Od ove jeseni sve te mjere gotovo su u potpunosti nestale, što pogoduje širenju bolesti.  

U odnosu na tjedan prije, u Hrvatskoj se zaključno s 1.siječnja broj zaraženih gripom udvostručio, a očekuje se jedna o gorih godina po broju zaraženih. Tome u prilog govore i podaci s južne hemisfere, iz Australije, koja je već završila s ovogodišnjom gripom, a imali su jednu od najozbiljnijih sezona ove bolesti.

Kako ističu epidemiolozi, uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Tijekom ove sezone prijavljen je jedan smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U većini subtipiziranih uzoraka detektiran je virusa gripe A/H1N1, iako je manji broj uzoraka pozitivan na A/H3N2. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI