Zaslužnom mještaninu priznanje: Postavljena bista Frana Barca

Općina Virje, na inicijativu mještana Šemovaca, postavila je bistu Frana Barca ispred škole u Šemovcima. Fran Barac, svećenik, teolog, pedagog i političar rođen je 26. kolovoza 1872. godine u Šemovcima, a u dva navrata bio je dekan Bogoslovnog fakulteta i rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Vodio je izgradnju sjemeništa i obavljao službu rektora Nadbiskupskoga dječačkoga sjemeništa na Šalati, a zaslužan je i za osnivanje Hrvatske bogoslovne akademije. Politički je djelovao za afirmaciju Hrvatske i federalističkog uređenja Kraljevine SHS. Zbog svojih političkih aktivnosti i stavova, bio je sputavan u napredovanju. Napisao je dva srednjoškolska udžbenika iz liturgike i dogmatike te objavio više stručnih članaka, teoloških rasprava, recenzija i studija iz područja katehetike i pedagogije. Umro je u Zagrebu 20. rujna 1940. godine.

– Kao izraz poštovanja i u znak sjećanja postavljena je bista Franu Barcu. Nadamo se da će bista biti neprestani podsjetnik svim mještanima kako neprestan rad stvara osobe koje se pamte te kako će svi posjetitelji Šemovaca saznati za velikana rođenog u našem mjestu – kaže Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

FOTO Đuro Grčić

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI