Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
leži li rješenje problema u privatnoj praksi

Zašto kod nas nedostaje doktora, a u Međimurju ne?

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dok neki domovi zdravlja muku muče s popunjavanjem timova u ambulante, neki nemaju tih problema. Velik problem nedostatka liječnika opće prakse, a posebice pedijatara, muči domove zdravlja u Koprivničko-križevačkoj županiji, pa i našoj susjednoj Varaždinskoj. Primjerice, u ludbreškoj regiji dvije su ambulante opće medicine ispražnjene, dakle bez nositelja tima. No, ako odemo samo malo sjevernije, stvari su sasvim drugačije. Naime, u Domu zdravlja Čakovec nema takvih problema. Njihov je problem na sasvim drugoj, mnogo povoljnijoj razini. Oni se, naime, bore kako osigurati nadstandard.

Nadstandard u Čakovcu

– U Domu zdravlja Čakovec trenutno nemamo timova bez nositelja, no nedostaju nam zamjenski liječnici u dvije ordinacije. Jedna liječnica – nositeljica tima je na specijalizaciji, dok druga koristi rodiljni dopust.

To što nam nedostaju zamjenski liječnici ne znači da nismo osigurali nesmetan rad spomenutih ordinacija uz pomoć djelatnika Doma zdravlja. Kada govorimo o pedijatrijskim ordinacijama, timovi su nam trenutno popunjeni. Ipak, nedostaje nam ginekolog u jednoj ordinaciji zbog odlaska nositeljice tima na specijalizaciju pa smo zamjenu osigurali ugovorom s bolničkim specijalistima- odgovorila nam je na naš upit u stanju zdravstva u Međimurskoj  županiji Vlatka Pleh, ravnateljica Dom zdravlja Čakovec te dodala:

–  U svjetlu činjenice da liječnika nasušno nedostaje u cijeloj zemlji, mi u Međimurskoj županiji, zahvaljujući dobroj organizaciji, koordinaciji u mreži te predanosti ljudi, još uvijek uspijevamo kompenzirati kadrovski deficit.

Solidno stanje na našem području rezultat je višegodišnje promišljene politike osnivača – Međimurske županije – i rukovodstva Doma zdravlja Čakovec. Da bismo zadržali liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dozvoljava se svima koji imaju uvjete i koji to žele prelazak u privatnu praksu u ugovornom odnosu s HZZO-om. U svjetlu činjenice da je troje liječnika starije od 65 godina te da je devetero liječnika u dobi od 60 do 64 godine, u suradnji sa Županijom te jedinicama lokalne samouprave intenzivno osmišljavamo nove modele kojima bismo privukli liječnike u primarnu zdravstvenu zaštitu- navela je doktorica Pleh.

Treba reći da Međimurska županija, prema organizacijskom sustavu,ima predviđen nešto veći broj osiguranika, recimo predškolske dobi po liječniku. No, ta razlika nije radikalna da bi pravila ovakvu razliku. Podsjetimo također,  liječnici pedijatri iz čakovečke bolnice dolaze na zamjenski rad u koprivničke pedijatrijske ambulante, što je dokaz boljeg kapaciteta u smislu ljudskih resursa.

U redakciju nam se javio sugovornik, dobro upućen u  djelovanje zdravstvenih sustava, s područja Varaždinske županije, koji je zbog svoje pozicije zamolio za anonimnost. Kako nam govori, nedostatak liječnika je stvaran i objektivan  problem, no kaže da bi se djelovanjem Domova zdravlja mogao u velikoj mjeri i popraviti.

Stvar je u novcu?

– Stanje je ovakvo:Dom zdravlja od HZZO-a dobiva sredstva po svakoj ambulanti. I to nisu zanemariva sredstva. Oni to dobivaju bez obzira na to ima li u toj ambulanti nositelja tima ili se on popunjava liječničkim zamjenama. Dom zdravlja, ako nema tima u ambulanti, šalje liječnika na zamjenu,tako da se on brine o dvostruko više pacijenata negoli je to norma. No, u isto vrijeme Dom zdravlja od HZZO-a dobiva puni iznos glavarine,a liječnici za svoj rad u dvije ambulante dobiju tek malu naknadu na plaću. Tako ispada da je ovakvo stanje financijski isplativije za Dom zdravlja – govori nam naš sugovornik, koji je „potegao“ još jednu temu. Naime, radi se o privatnoj praksi ugovorom o financiranju preko HZZO-a. Pojedini domovi zdravlja oklijevaju davati u privatnu praksu ambulante u sastavu Doma zdravlja. Takav slučaj imali smo nedavno  u Ludbregu, gdje je Dom zdravlja Varaždinske županija odbio dati suglasnost za privatnu praksu. Srećom, problem s pedijatrom u Ludbregu naknadno je riješen,ali je godinama mučio ludbreške roditelje.

– Pa stvar jer tu jasna, Dom zdravlja gubi značajan prihod svakom odlukom da neku ambulantu da u privatnu praksu. Upravo zbog toga takva se politika izbjegava do posljednjeg trenutka. Moje je mišljenje da bi se trebala promovirati, kako bi se, barem dijelom, pokušao riješiti ovaj akutni problem koji imamo. Na taj način liječnici mnogo više zarade i rade za sebe te je to više motivirajuće-istaknuo je naš sugovornik.

Rješenje privatna praksa?

Kako smo spomenuli, iz Međimurske županije odgovorili su nam da privatnu  prasku dozvoljavaju svima. U koprivničko-križevačkom Domu zdravlja  potvrđeno nam je da bi Dom zdravlja dao u privatni najam ambulante koje su deficitarne, ali da to ne dozvoljavaju u svakom slučaju.

– Ako netko želi raditi privatno, neka nam se javi odmah. Naravno da bismo to dopustili. Bilo je slučajeva da smo odbijali takav prijedlog, recimo u dentalnoj medicini,ali mi uostalom imamo i zakonsku obvezu da zadržimo 25 posto svoje djelatnosti u javnom sektoru- rekla je Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačka županije.

Iz varaždinskog Doma zdravlja nismo dobili odgovor na pitanje o ovoj temi. Upitali smo i HZZO o navodima isplate glavarine domovima zdravlja, bez obzira na to ima li ta ambulanta nositelja tima ili ne.

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ugovornim partnerima sukladno ugovoru plaća provedenu zdravstvenu zaštitu. Struktura mjesečnog iznosa sredstava koja prihoduju ugovorni partneri utvrđena je općim aktom HZZO-a te međusobnim ugovorom. U slučaju odsustva iz ugovorne ordinacije ugovorni je partner u obvezi osigurati zamjenu. To se odnosi i na privatne zdravstvene radnike i na zdravstvene ustanove odnosno domove zdravlja. HZZO će zamjenskom timu isplatiti ugovorena mjesečna novčana sredstva u skladu s izvršenim radom odnosno izvješćem o izvršenom radu te dospjelim računima. Način organizacije rada u domu zdravlja, preraspodjela poslova te plaće zaposlenika nisu u nadležnosti HZZO-a već doma zdravlja- stigao je odgovor iz HZZO-a.

Kako se vidi, ovo je iznimno kompleksno pitanje i neodgovorno bi bilo tražiti krivca zbog nedostatka liječnika u ravnatelju domu zdravlja, kao i rješenje ovog problema u ovom članku .Ipak, vidljivo je da je stanje različito od županije do županije,a ta činjenica ipak nešto govori.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati