Zbog pomora pčele ludbreškog ratara čeka kazna teška desetke tisuća kuna

Poljoprivrednik koji je u okolici Ludbrega nedavno uljanu repicu tretirao kemijskim sredstvom čija upotreba u Hrvatskoj nije dopuštenaa, a što je uzrokovalo pomor dijela pčelinjih zajednica kod nekoliko pčelara, vrlo vjerojatno neće moći izbjeći novčanu kaznu.

– U slučaju kada inspekcijskim nadzorom poljoprivredna inspekcija utvrdi da je povredom propisa počinjen prekršaj, inspektori su dužni izdati prekršajni nalog ili podnijeti optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim prekršajnim sudom – pojasnili su nam u Državnom inspektoratu čiji su djelatnici uzeli uzorke uginulih pčela i uljane repice s nekoliko parcela na tom području, a u kojoj je laboratorijskim analizama utvrđeno prisustvo zabranjenog kemijskog sredstva. Za fizičke osobe odnosno samostalnog poduzetnika ili pojedinca kazne se u takvim slučajevima kreću od 15.000 do 25.000 kuna, dok se za pravne osobe kreću i do 50.000 kuna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI