Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
poznati detalji pilot - projekta

Žele izgraditi 36 stanova za one s malim plaćama i nesigurnim uvjetima rada!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

KRIŽEVCI – Već se ozbiljno započelo s aktivnostima u projektu koji je u našem kraju potpuna novost. Naime, Grad je raspisao natječaj za izradu glavnog projekta rekonstrukcije prvog i drugog kata zgrade nekadašnje spavaonice na prostoru bivše vojarne. Tamo je u planu na 3330 četvornih metara napraviti čak 36 stanova, što bi u Križevcima bio najveći takav projekt u dugo vremena što se tiče opsega stanogradnje, ali i prvi takav u povijesti kod nas po načinu financiranja – ne samo u gradu, već i cijeloj Hrvatskoj.

Potvrdili su nam to iz Grada Križevaca, gdje će za početak uložiti 26.000 eura u projektnu dokumentaciju.

– Idejni projekt rekonstrukcije zgrada spavaonica na prostoru bivše vojarne Križevci je u izradi, a nakon njega slijedi izrada glavnog projekta koji će dati i projekciju troškova. Trenutno se sa Zadrugom Otvorena arhitektura razrađuju potencijalni modeli financiranja. Na tom prostoru implementirat će se zadružno stanovanje – naveli su u Gradu.

Ovo je ideja kojom bi stambeno pitanje 36 obitelji, za koliko će izgraditi stanova, bilo realizirano bez ekstraprofita koji investitori očekuju u klasičnim investicijama u stambene zgrade. U vrijeme kada su cijene nekretnina u Hrvatskoj vrlo visoke, zbog čega si sve manje ljudi može priuštiti gradnju ili kupnju vlastite nekretnine, ovakav projekt ima smisla u socijalnom, ali i demografskom polju lokalnih politika.

Prethodno odluci o izradi idejnog projekta, održana je i stručna konferencija Zadruge Otvorena arhitektura, koja je partner Gradu u ovom projektu. Ondje je spomenuto da je stanovanje u Hrvatskoj zbog nedostatka javnih i neprofitnih investicija gotovo u potpunosti prepušteno tržištu, zbog čega se brojni gradovi suočavaju s problemom osiguravanja stambenog prostora za svoje stanovnike, a posebno za mlade, starije osobe, obitelji s nižim primanjima, osobe u nesigurnim uvjetima rada i slične skupine stanovništva.

– Ubrzana transformacija stambenog prostora u komercijalne svrhe smanjuje broj dostupnih stambenih objekata te time izravno utječe na povećanje cijene najma stanova. S obzirom na to, najam stanova na tržištu izrazito je nesiguran oblik rješavanja stambenog pitanja te je podložan rastu cijena koji nije proporcionalan rastu plaća i prihoda građana. Stanovi postaju sve skuplji i većina mladih nema financijskih niti kreditnih mogućnosti kupiti vlastitu nekretninu – zaključak je konferencije.

Upravo zbog toga u mnogim se europskim zemljama na ove izazove odgovara osnivanjem stambenih zadruga. Cilj istih je kreirati alternativu tržišnom modelu, omogućavajući veću pristupačnost stanovanju širim društvenim skupinama. Ključna prednost modela je financijska pristupačnost stambenog prostora koja se postiže eliminacijom ekstra profita u procesu gradnje, osiguravanjem korištenja zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, tehnologijom gradnje koja će osigurati minimalne troškove ili čak prihode samoj stambenoj zadruzi putem instalacije vlastitih sustava za proizvodnju toplinske ili električne energije te putem ekonomski racionalnog korištenja udjela zajedničkih prostora u zgradi čiji je vlasnik stambena zadruga.

– S obzirom na to da je vlasnik stambene zgrade zadruga te ju zadrugari koriste u skladu sa zajednički dogovorenim pravilima, ne postoji mogućnost prodaje stambenog prostora prema tržišnim cijenama, već cijene ostaju stabilne i onemogućavaju tržišne spekulacije.

Slične modele neprofitnog zadružnog stanovanja moguće je implementirati i u Hrvatskoj. Međutim, da bi se to ostvarilo potrebno je osigurati osnovne pravne, organizacijske i ekonomske preduvjete za razvoj modela u skladu s lokalnim kontekstom te razviti znanja i vještine onih koji će raditi na samoj implementaciji modela. Projektom „Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj“, u suradnji s partnerima na projektu, Gradom Križevcima i Zadrugom za etično financiranje, upravo će se ostvariti ovi ciljevi te će se stvoriti preduvjeti da se u gradu Križevcima provede pilot-projekt osnivanja stambene zadruge – naveo je gradonačelnik Mario Rajn.

Trenutačno se razvija nekoliko modela financiranja ovog projekta, a kad oni budu gotovi predstavit će se zainteresiranima. Svaki će model predstavljati značajnu uštedu u odnosu na klasično financiranje kupnje ili najma stana.

FOTO PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci

obilježen dan općine Novigrad Podravski

Načelnik Brljek: Mnogo radimo, ali najvažniji su ljudi, prijateljstvo i zajedništvo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati