Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
LIJEK IZ SVIJETA SLAVNIH STIGAO U NAŠ KRAJ

Žele smršaviti pa si daju injekcije za dijabetes, evo koliko to košta

-Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista-

„Dobar dan, prodajem ozempic injekcije za mršavljenje. Dvije kutije po 0,5 miligrama, dvije po 0,25 miligrama, svaka za 70 eura“, dobili smo poziv na sekretarici za male oglase

„Crv“ sumnje najprije je pobudilo to što uopće postoje injekcije za mršavljenje, a daljnjim istraživanjem dobili smo i potvrdu naše sumnje – radi se o novom hitu u svijetu slavnih koji je stigao u Hrvatsku prošle godine, a do njega očito možete mimo liječnika doći i u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Oglas, naravno, nećemo objaviti jer se receptni lijekovi ne smiju prodavati poput metra drva ili bačve za vino. Ozempic je, naime, zaštićeni lijek danske farmaceutske multinacionalke Novo Nordisk koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2, to jest šećerne bolesti. Ima djelatnu tvar semaglutid, a dostupan je samo uz recept liječnika ili privatni recept mimo HZZO-a. U javnost je procurila informacija kako ga koriste slavni poput Kim Kardashian i Elona Muska, što su naravno prihvatili i neki domaći poznati, a za njima i ostali.

U većim hrvatskim sredinama već je uzeo maha pa tako zagrebački farmaceuti navode da je rast potražnje od lani itekako vidljiv, posebno onih koji dolaze s privatnim receptom na temelju kojeg si sami plaćaju lijek. U hrvatskim ljekarnama zadnjih mjeseci niste ga mogli tako lako ili uopće nabaviti jer je nestao, a nove pošiljke nisu dolazile. Oni koji ga stvarno trebaju, šećerni bolesnici, bili su zakinuti i morali su tražiti alternativne proizvode.

– Mi nasreću nismo imali takvih situacija u našoj ljekarni. No, trenutno ga, čini se, i nema – rekla nam je ravnateljica Ljekarni Koprivnica Irena Hadelan, te pregledom u sustav dodala kako se ipak pojavio protekli tjedan.

– Radi se o lijeku za dijabetes, znamo da ga neki koriste i za „mršavljenje“, no u Hrvatskoj i EU za to nije registriran, u nekim zemljama jest – dodaje Hadelan koja navodi i kako mu je cijena, kad biste došli s privatnim receptom, 85 eura.

Liječnici ističu kako, kao i svaki takav lijek, ima i određene nuspojave, pogotovo ako se ne koristi u svrhu. Prije svega može stradati gušterača. Jedna od nuspojava je i gubitak tjelesne mase, pa su tako neki na forumima isticali kako su u nekoliko mjeseci izgubili i po desetak kilograma.

Ozempic je zamišljen za dijabetičare, a sve više se koristi za mršavljenje

– Da, 800 kuna je komad, jednom tjedno za supresiju apetita. Mršavi se fakat super – piše jedna korisnica. – Lijek je indiciran za liječenje šećerne bolesti, zbog svog djelovanja, a ne zbog nuspojava – što je mršavljenje. Oni koji ga koriste za to, koriste ga u svrhu u koju ga ne bi trebali koristiti – kazala je za RTL Gorana Mirošević iz Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Sestre milosrdnice, dok čak i na stranicama Ozempica jasno piše: „Ozempic nije za mršavljenje!“

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati