Žetva suncokreta: “Dobio sam 3,5 tona po hektaru, a i cijena je prihvatljiva”

Žetva suncokreta u Podravini i Prigorju pri samom je kraju. Suša se srećom nije znatnije odrazila na urod pa će većina ratara biti zadovoljna prinosima, iako uoči žetve nisu bili previše optimistični.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Roberto Čičkar (27), mladi poljoprivrednik iz Cvetkovca, naselja na području općine Rasinja, u ovoj sezoni imao je suncokret na 26 hektara, a ukupno obrađuje 200 hektara zemljišta.

– Bez obzira na sušu nemam se razloga žaliti jer sam u prosjeku dobio oko 3,5 tone po hektaru. To je itekako dobro jer je maksimum oko četiri tone po hektaru. I otkupna cijena je prihvatljiva – priča nam Roberto Čičkar.

Uoči žetve otkupljivači su nudili 4,5 kune po kilogramu, a sad je cijena 4,1 kune. Iako je cijena „pala“ za 40 lipa Roberto ističe da ratari mogu biti zadovoljni onim što im nude otkupljivači.

– Iako su rasle cijene plavog dizela i repromaterijala, kad se podvuče crta i otkupnom cijenom od 4,1 kune sa suncokretom ćemo biti u plusu. Ne volim previše kukati i govoriti da uzgoj nije isplativ jer da je tako, onda sigurno nitko ne bi imao suncokret. Nitko ne radi nekakav posao ako mu on ne donosi prihode s kojima se može živjeti – iskreno kaže Roberto Čičkar.

Sad ratare očekuje berba kukuruza, kao i pripreme za novu sezonu koja će, poput ove, donijeti dosta neizvjesnosti jer i dalje „divljaju“ cijene repromaterijala i umjetnog gnojiva.

-Teško je reći što nam donosi nova sezona, no vjerujem da će, kao i u ovoj, rast troškova pratiti veće otkupne cijene za sve ratarske kulture. Nije mi žao što sam odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom i koliko god je to neizvjestan posao, s obzirom na to da imamo svojevrsnu tvornicu na otvorenom, mogu reći da se od ratarstva može dostojno živjeti – zaključio je Roberto Čičkar.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI