Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Značajan porast broja turista i noćenja

Prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2022. godine na području Varaždinske županije ostvareno je ukupno 89.275 dolazaka (54,30 posto strani i 45,70 posto domaći turisti) i 206.575 noćenja (52,02 posto strani i 47,60 posto domaći turisti), što je 21 posto više dolazaka i 35 posto više noćenja u odnosu na 2021. godinu.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

– Posebni značaj ima podatak da je ostvareni broj noćenja u 2022. godini čak za 10 posto veći u odnosu na predpandemijsku i rekordnu 2019. godinu, što je svakako povijesni rezultat. Također je važno napomenuti da se nastavlja trend iz 2021. godine te broj noćenja stranih turista i u 2022. godini premašuje broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti, što je svakako zanimljiv podatak s obzirom na to da su domaći turisti do sada uglavnom imali primat u tom segmentu.

To je definitivan dokaz kako područje Varaždinske županije postaje sve zanimljivija turistička destinacija na europskoj i svjetskoj razini – naveo je Goran Mališ, ravnatelj TZ Varaždinske županije.

Prema zemlji porijekla, najviše noćenja ostvarili su domaći turisti – 94.988 noćenja. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 24.538 noćenja, zatim iz Poljske – 10.525 noćenja, Slovenije – 8.757 noćenja, Slovačke – 6.594 noćenja, Austrije – 6.174 noćenja, a u prvih šest inozemnih zemalja po prvi put svrstali su se turisti iz Nizozemske s 5.236 noćenja. Slijede turisti iz Češke, Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Indije i Mađarske.

– Uskoro prijavljujemo projekt „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“ koji se odnosi na tematske staze i šetnice u Arboretumu. Uskoro ide i prijava na Nacionalni plan oporavka i otpornosti unutarnjeg opremanja i rekonstrukcije bazena Minerva u Varaždinskim Toplicama, projektira se Centar za posjetitelje Gaveznica-Kameni vrh,  a uskoro nas očekuje i završetak Centra za posjetitelje u podrumu naše Županijske palače. Uz sve to naši gradovi i općine također prijavljuju niz programa i projekata koji su vezani za područje turizma, a uskoro slijedi i raspisivanje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za ovu godinu gdje će naglasak biti stavljen na agroturizam – rekla je Silvija Zagorec.

Svijetli primjer turizma na kontinentu jest i bračni par Janković iz ludbreškog naselja Segovina, koji je prošle godine otvorio za posjetitelje svoju seosku kuću za odmor. Kako nam kažu, to je bio pravi potez jer je booking vrlo dobar. – Mnogo smo čitali o tome kako se razvija kontinentalni turizam. Dvoumili smo se hoćemo li ući u ovu investiciju ili ne, sad vidim da smo donijeli dobru odluku – rekao nam je Miroslav Janković.

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI