Crni dud stablo je guste krošnje koje može narasti i do 20 metara visine. Cvjeta od svibnja do lipnja, a plodovi se beru od svibnja sve do kolovoza. No, osim što je plod crnog duda jako sočan i ukusan, pomaže kod liječenja mnogih bolesti.
Plod crnog duda sadrži u sebi vitamine C i B2, mangane, pektine, karoten i druga brojna nutritivna blaga. List se u narodu koristio za šećernu bolesti i mokraćne organe dok se svježi, ali nezreli plodovi koriste protiv proljeva. Sok duda koristi se za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje usta i grla kod upala. Također, sok djeluje i antiseptično.
Od suhih lisnih pupoljaka priprema se čaj za bolesti kardiovaskularnog sustava, a prašak od kore upotrebljava se za brže zacijeljivanje rana u obliku melema, kaže Dušan Savković u svojoj Enciklopediji. Kora i lišće u prahu sastojak su biljnih mješavina za liječenje bolesti dok je sok bijelog duda koristan za srce, cirkulaciju i izlučivanje mokraće.
FOTO X