Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Znate li što je glosofaringealna neuralgija? Češća je u onih starijih od 50 godina

Glosofaringealna neuralgija pojavljuje se u oko 0,7 oboljelih na milijun stanovnika. Češća je u osoba iznad 50. godine života. Smatra se da je glosofaringealna neuralgija uzrokovana iritacijom glosofaringealnog živca, ali točan uzrok nastanka u većini je slučajeva nepoznat. U nekim slučajevima uzrok nastanka može biti infekcija, ozljede ili tumori grla, usta ili mozga. Karakterizirana je izuzetno snažnom boli u području ždrijela, tonzila ili dna jezika i to obično s jedne strane.

Bol traje izuzetno kratko, od nekoliko sekundi do minute i može se javiti u serijama (napadaji se ponavljaju u nepravilnim vremenskim razmacima). Kao i kod ostalih neuralgija, bol je tigerirana nekim podražajem i to osobito gutanjem, žvakanjem, smijanjem, kašljanjem ili kihanjem. To je razlog zašto bolesnici odbijaju hranu i piće te gube na tjelesnoj težini. Stoga kod takvih bolesnika neophodno je učiniti pregled otorinolaringologa (osobito kod pušača kako bi se isključio tumorski proces) te magnetsku rezonancu mozga. Cilj liječenja je kontrola boli.

Lijek izbora su antiepileptici tipa karbamazepina, okskarbamazepina, gabapentina, pregabalina zatim antidepresivi kao što je amitriptilin ili dualni antidepresivi (duloksetin, venlafaksin, mirtazepin). Moguće je primijeniti lokalni anestetik koji dovodi do blokade živca. U nekih bolesnika neophodno je kirurško liječenje. (zdravobudi.hr)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo

OLUJNO NEVRIJEME POHARALO PLAVIŠINAC I SRDINAC

FOTO Tuča uništila voćnjake, vinograde i vrtove, štete i na kućama i autima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati