Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Župan Koren informirao premijera Plenkovića da za Piškornicu nedostaje 500 milijuna kuna

Nakon otvaranja radova na brzoj cesti premijer Andrej Plenković posjetio je Podravkinu tvornicu Juhe i Vegeta u poslovnoj zoni Danici gdje će se graditi nova tvornica tjestenine. Nakon toga sudjelovao je na konferenciji  Hrvatska kakvu trebamo pod nazivom Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, koja se u organizaciji Večernjeg lista održala u sjedištu Podravke.

Uvodne govore imali su premijer Plenković i Martina Dalić, te je spomenuto da Podravka ove godine slavi 75 godina postojanja, ali je i prvi čovjek Vlade govorio o aktualnim događanjima u Hrvatskoj i svijetu.

– Malo smo zaboravili da bi nam glavne teme, da nije bilo COVID-a i ruske agresije, u svim mogućim međunarodnim forumima bile digitalizacija i zelena transformacija. Bez obzira na trenutnu krizu, moramo gledati kako dalje. Očekujemo da inflacija iduće godine padne jer je to izrazito bitno za psihološki osjećaj. Ako ona ide dolje, svi se ponašaju racionalnije. Sve mjere koje smo poduzimali imale su direktan efekt na troškove različitih subjekata u gospodarstvu. Napravit ćemo i nekoliko iskoraka u idućim tjednima. Regulirat ćemo rad nedjeljom, izašli smo s racionalnim prijedlogom. Mislim da je prijedlog dobro izbalansiran. Dići ćemo minimalnu plaću. Najavili smo i to je pripremljeno, dodatni porez na dobit kako bi se pravednije podijelio teret krize. U vrijeme krize načelo solidarnosti mora biti temeljno načelo kohezije u društvu. Nastavit ćemo socijalni dijalog sa sindikatima. Moramo voditi računa o svima.  Mi ćemo za dva mjeseca biti među samo 15-ak država svijeta koje su u NATO-u, EU, Schengenu i europodručju. I još smo počeli pregovore s OECD-om -naveo je premijer Plenković.

Martina Dalić navela je da proslavu 75 godina Podravke neće obilježiti proslave, već investicije i poboljšanje uvjeta radnika. Tako je navela da je investicijski ciklus u punom zaletu. Osim najavljene izgradnje tvornice, ulagalo se 30 milijuna kuna u koprivničke pogone, u tvornicu Kalnik 40 milijuna kuna. Iznimno su važna ulaganja i u obnovljive izvore energije, kao što je solarna elektrana na Podravkinim pogonima, najveća takva u Hrvatskoj.

– Klimatizacija je uvedena nakon 75 godina, sad su svi pogoni klimatizirani i uvjeti rada su bolji, na što sam ponosna. Dio investicija je i obnova ove zgrade, nakon više od 40 godina. Podigli smo i plaće, u godinu i pol povećane su od 850 do 1450 kuna, ovisno stručnoj spremi. Već sljedeće godine, kada solarne elektrane budu u funkciji, koristit ćemo 50 posto potreba energije iz obnovljivih izvora – navela je Martina Dalić.

Na konferenciji su sudjelovali neki od najmoćnijih ljudi hrvatskog poslovnog i političkog svijeta kao što su Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb i Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA grupe.

Nakon toga održan je sastanak s Darkom Korenom, županom, i Mišelom Jakšićem, gradonačelnikom Koprivnice, a premijer je posjetio i sveučilište Sjever.

Župan Darko Koren sa svojim suradnicima izvijestio je o planovima i problemima županijske uprave. Jedna od glavnih tema bila je i financiranje projekta Piškornice, za čiju su izgradnju i na ponovljenom natječaju pristigle ponude mnogo više negoli je to bilo predviđeno.

– Premijer je bio iznenađen kad smo mu rekli da bi za realizaciju projekta Piškornice država trebala dati financijsku pomoć od gotovo 500 milijuna kuna. Druga je opcija da se ide na ponovljeni natječaj, koji nam ne garantira da bismo dobili povoljnije ponude – naveo je župan Koren i dodao da je dogovoren sastanak ministra Filipovića s četiri župana, predstavnika osnivača u narednih desetak dana, kako bi se i donijela odluka kako dalje s ovim projektom koji je nacionalnog karaktera i značaja. Također, razgovaralo se i o problematici održavanja lokalnih prometnica, te je ministar Butković obećao dodatna sredstva.

Što se tiče posjeta Sveučilištu Sjever premijer Plenković, izreka je riječi pohvale, ali dao i novo obećanje.

– Izuzetno mi je drago čuti da 87 posto studenata ovog sveučilišta pohađa studija sa STEM programima, dakle idu u korak potreba četvrte industrijske revolucije. Župan Koren i gradonačelnik Jakšić obavijestili su me o potrebi izgradnje studenskog doma. Radit ćemo da u sklopu nacionalni ili EU programa iznađemo rješenje i da Koprivnica kao sveučilišni grad dobije studentski dom- zaključio je Andrej Plenković

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI