Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Župan Koren uručio ključeve skloništa za žene Marini Švagelj Jažić

Iza EU projekta Novi početak krije se zapravo inicijativa gradnje, opremanja i upravljanja sigurnom kućom, skloništem za žene i djecu žrtve nasilja u obtelji. S obzirom da je naša županija bila jedna od šest koje nisu imale na primjeren način riješeno pitanje skloništa za žene, Županija u suradnji s razvojnom agencijom PORA-om, nevladinom udrugom HERA, Centrom za socijalnu skrb te uz pomoć županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova – prijavili su se na EU projekt i dobili sredstva.

Upravo je danas na simboličan način župan Darko Koren, voditeljici HERA-e koja će provoditi projekt Marini Švagelj Jažić predao ključeve sigurne kuće. Cijeli projekt vrijedi nešto više od 9 milijuna kuna te je u potpunosti financiran iz EU te traje do sredine 2023. godine. U toj sigurnoj kući kapacitet je za 15-ero žena i njihovu djecu, a kako doznajemo, s obzirom na mrežu sigurnih kuća u nju će biti smještene žrtve nasilja iz drugih županija, dok će iz naše županije smještaj dobivati u drugim sigurnim centrima.

O samom projektu govorili su voditelj projekta i pročelnik za financije u Županiji Darko Masnec, župan Darko Koren te Marina Švagelj Jažić. Ona je istaknula kako se radi i o svojevrsnom poklonu za 20. rođendan koji HERA slavi u listopadu ove godine. S obzirom na njihov rad – zasluženo.

-Omogućit ćemo smještaj ženama i djeci žrtvi nasilja. Mi smo i dosad pružali te usluge u prilagođenom najmu, kapaciteta za osmero. Od 6. travnja lani pa sve do danas kroz naše sklonište primilo je 19 žena i 23-je djece. To nije mala brojka. Sada je kapacitet veći, a osim sigurnosti pružamo i psihosocijalnu pomoć, pripremamo ih za daljnji život, a pratimo i nakon izlaska sljedećih šest mjeseci, uključujemo u redovne programe kako bi stekle nove vještine i lakše našle posao. Pratimo ih i pomažemo da “stanu na noge”, a rješavamo i pitanje režijskih troškova i stanovanja, namirnica… – dodala je Švagelj Jažić.

Župan Koren istaknuo je da je riješavanje problema nedostatka sigurne kuće bilo prioritetno te da se nada, unatoč odlično pripremljenom projektu i ulogom svih, da će biti što manje onih koji će trebati usluge skloništa. Naveo je i kako je bilo potrebno napraviti “iskorak”.

-Ciljevi su poznati. Unaprjeđenje sustava pomoći i prevencije nasilja u obitelji, pomoći onima koji su tome izloženi i jačanje same struke koja radi sa žrtvama. Usto i podizanje svijesti javnosti o tome da toga ima među nama, a mislim da tu imamo mnogo posla za napredak. Da se svi zamislimo… – istaknuo je Koren.

FOTO Ivica Barać

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

parcela na kojoj će se graditi vrtić mještanima zadaje glavobolju

Mještani: “Neka poruše staru šupu i počiste nered. Životinje nam ulaze u dvorišta!”

Vratite ga u najbliži prodajni centar

Plodine iz prodaje povlače prehrambeni proizvod i svim kupcima vraćaju novac

PROMETNA NESREĆA NA VESELOM BREGU

Sudarila se dva automobila u vinogradu. Ima ozlijeđenih

POTVRĐENA OTPUŽNICA PROTIV SUPRUŽNIKA, OČUH TVRDI DA JE DJEČAK KRIV ZA SVE:

Vatrogasci su ga dolazili skidati s drveta, a policija smirivati zbog divljanja i razbijanja

Otkriveni komadići plastike

Spar iz prodaje povlači jedan hrvatski proizvod. Kupcima će novac vratiti i bez računa

naše vlasti potiču renterijerstvo i nekretninske bogatune

Podravka je nekoć imala 600 stanova u kojima su bile radničke obitelji. Danas za to nikoga nije briga


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati