Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Županija ulazi u novi investicijski ciklus

Župan Darko Koren danas je izvijestio javnost o aktualnostima u radu Županijske uprave.

Obrazovanje

Pričao je o kapitalnim projektima u obrazovanju, u što je uloženo oko 160 milijuna kuna, a tiče se izgradnji sportskih dvorana uz škole u pojedinim općinama, ali i Centara kompetentnosti u Đurđevcu i Koprivnici.

Također, izvijestio je javnost kako su odobrena tri projekta iz Ministarstva regionalnog razvoja, i to za instalaciju fotonaponskih sustava na škole u Kalniku, Sokolovcu i Kalinovcu.

Isto tako, u pripremi je projektno-tehnička dokumentacija za Učenički dom u Koprivnici, kao i za srednju školu.

Županija u idućem razdoblju ulazi u novi investicijski ciklus, a pripremljeno je čak 10 projekata sa svrhom uvođenja jednosmjenske nastave, i to u sljedećim školama: Gimnazija I. Z. Dijankovečkoga Križevci, OŠ Ferdinadovac, OŠ F. Koncelaka Drnje, Gimnazija I. Kranjčeva Đurđevac, OŠ A. Palmovića Rasinja, PŠ Podravske Sesvete, OŠ G. Viteza Sveti Ivan Žabno, Koprivnički Ivanec, PŠ Hlebine i PŠ Fodrovec.

Zdravstvo

Što se tiče situacije u zdravstvu, iz Županije ističu kako su svjesni činjenice kako je sektor opterećen i financijski i kadrovski, no kako svojim mjerama pokušavaju utjecati na problem nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

Neke od spomenutih mjera su subvencije kamata stambenih kredita liječnika, koje je prošle godine koristilo ukupno njih 37. Iz Županije ističu kako su u tu svrhu povećali sredstva na 225 tisuća kuna. Također, upravo je studij medicine najzastupljeniji kada su u pitanju stipendije.

U koprivničkoj Općoj bolnici trenutno su na stručnom usavršavanju čak 54 doktora medicine iz 22 područja specijalizacije, dok županijski Dom zdravlja broji devet specijalizanata. Posebno se izdvaja činjenica kako u koprivnikoj bolnici radi čak 14 liječnika više nego u istom razdoblju prošle godine.

Isto tako, problem nedostatka liječnika u pojedinim općinama također je umanjen: popunjeni su kapaciteti u čak 21 ordinaciji obiteljske medicine.

Nastavak investicija u zdravstvu očituje se i u energetskoj obnovi centralne zgrade koprivničke Opće bolnice u vrijednosti od 42 milijuna kuna, čime će se završiti s energetskim razvojem kompletne infrastrukture.

Župan je spomenuo i projekt Sigurne kuće, gdje je u tijeku provođenje javne nabave za opremanje i namještaj, dok se u drugoj polovici godine planira dovršetak radova. U njoj će smještaj i podršku moći pronaći 14 osoba, žrtava nasilja i nasilja u obitelji.

Gospodarstvo

Županija nastavlja s potporom male vrijednosti u gospodarstvu i poljoprivredi, a u planu je i novi poziv za potpore za samozapošljavanje.

Što se tiče najavljenih investicija, u tijeku je javna nabava za izradu dokumentacije/građevinske radove, i to za distribucijski centar za meso u Križevcima, zatim priprema za izgradnju građevinskog zemljišta kod RCGO Piškornica te akcijski plan energetske učinkovitosti.

Također, očekuje se zaključenje Ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom prometa za već ugovorene nove autobusne linije, a u sklopu kojeg su osigurani popusti za umirovljenike, radnike i studente.

Za kraj, valja napomenuti kako su otvoreni Javni pozivi za javni sektor: na raspolaganju su kapitalne pomoći za izgradnju vodnokomunalnih građevina, zatim kapitalne pomoći za ravnomjerni razvoj Županije (prometna infrastruktura, energetski učinkovita javna rasvjeta, održivo gospodarenje otpadom i slično).

Foto: Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid

đurđevački limitator

Kamioni šodra budu nas saranili


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati