Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

4 savjeta kako organizirati svoju garderobu

Vjerojatno svi to znamo. Ormar puca po šavovima, a opet se često osjećamo kao da nemamo što obući. Ili jednostavno ne možemo pronaći. Tijekom velikog čišćenja često se iznenadimo kakve komade krije naš ormar. Potrebna je jednostavna organizacija kako bismo imali stalan pregled i sve stvari pri ruci.

1.   Počnite s čišćenjem

Prvi korak uvijek bi trebao biti sortiranje odjeće koju više ne nosite. Svatko od nas će u svom ormaru pronaći nekoliko komada koje je zadnji put nosio prije nekoliko godina. Kada pospremate ormar, prođite kroz svaki odjevni predmet i razmislite sviđa li vam se još uvijek i jeste li ga nosili u zadnjih godinu dana. Naravno, iznimka je odjeća namijenjena samo iznimnim prilikama, ali općenito možete slijediti godišnje pravilo. Kad prebirete po ormaru, nemojte se ponijeti nostalgijom i vratite samo ono što doista nosite.

Zanimljivo rješenje je minimalistički ormar (ili kapsula ormar), koji će vam uštedjeti ne samo prostor u ormaru, već i brige pri svakodnevnom odabiru outfita. Sastoji se od posjedovanja samo malog broja zaista kvalitetnih odjevnih komada koji se mogu međusobno kombinirati po želji.

2.   Pronađite redoslijed

Prilikom organiziranja garderobe potrebno je pronaći redoslijed prema kojem slažete odjeću. To se odnosi i na ladice i na vješalice. Uvijek stavljajte istu vrstu odjeće zajedno, na primjer majice kratkih rukava u jednu ladicu, džempere u drugu itd. Unutar pojedinih odjeljaka zatim pronađite neki drugi sustav organizacije, tj. po godišnjem dobu (razvrstajte jakne od najmanje toplih prema najtoplijim), vrsti (npr. majice bez rukava, majice kratkih rukava, majice dugih rukava) a kod većeg broja komada jedne vrste odjeće možda i prema bojama.

3.   Nabavite organizatore za ormare i ladice

Različiti rokovnici koriste se za bolje sortiranje odjeće i povećanje prostora za pohranu. Možete dodati pregrade u svoje ladice kako bi vaša odjeća ostala na mjestu. Prikladne su i police na izvlačenje sa šipkama na koje možete objesiti hlače ili džepovi na vratima u koje možete spremiti džepove i druge sitne dodatke. Pravilna organizacija tada ne samo da olakšava snalaženje u ormaru, već i štiti vašu odjeću od gužvanja – štedeći vam naknadni posao glačanja svakog predmeta.

4.   Spremite sezonsku odjeću

Posebno je zimska odjeća relativno glomazna i zauzima puno mjesta u ormaru. Stoga se tijekom ljeta isplati pohraniti negdje drugdje. To može biti, na primjer, komora ili podrum. U tom slučaju ne zaboravite ga zaštititi od prljavštine i štetočina. Dobro će poslužiti plastične kutije s poklopcem u koje zatvarate odjeću. Ako nemate mogućnost odlagati odjeću u podrumu ili nekoj drugoj posebnoj prostoriji, pokušajte iskoristiti prostore ispod kreveta ili barem gornje i stražnje dijelove ormara. Volumen odjeće može se smanjiti vakuumskim vrećicama iz kojih se zrak može isisati običnim usisavačem .

5.   Održavajte red čak i neprekidno

Kako dobro posložena garderoba ne bi postala privilegija samo sljedećih nekoliko dana, potrebno je kontinuirano održavati red. Važno je da svaki komad odjeće ima svoje mjesto, gdje ga uvijek možete vratiti. Prilikom kupovine imajte na umu da vam ormar nije na napuhavanje i uvijek dobro razmislite o kupnji nove odjeće. Ne samo vaš ormar, već i vaš novčanik i priroda će vam biti zahvalni.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN ISPUNJEN AKTIVNOSTIMA

Polaznici Podravskog sunca ujutro posjetili tržnicu i Kompostanu, popodne sadili permakulturni vrt

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

Podravka i koprivnički mališani udružili snage

FOTO/VIDEO Učenici naučili o prednostima limenki kao ambalaže te iz njih napravili mala umjetnička djela

MLADA SKUPINA DJELUJE TEK DVIJE GODINE

Kadeti Animadora iz Bjelovara se vratili s najsjajnijim odličjem u kategoriji fitness plesa

Ruho naše najljepše II

FOTO Mnogobrojni posjetitelji uživali u reviji prekrasnih narodnih nošnji

Čak 70 uzoraka nagrađeno zlatom, tri visokim zlatom

FOTO Chardonnay Bože Divjačka apsolutni je šampion 41. izložbe vina u Đurđevcu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati