Afera u Križevcima? Zemljište prodano za nešto više od milijun, sad vrijedi višestruko!

Zemljište nekadašnjeg Centra za reprodukciju u stočarstvu bit će namijenjeno za treću osnovnu školu, a iz Grada još su prošle godine osigurali sve preduvjete za to. Pisali smo o tome u nekoliko navrata, a Podravski je u posjedu nekih dosad neobjavljenih informacija.

Podsjetimo, radi se o zemljištu koje je još prije dvije godine na javnoj dražbi prodano za milijun i 15 tisuća kuna, i to tvrtci Terra Firma iz Zagreba. Navedena je tvrtka dala najveću ponudu među ponuditeljima, među kojima se našla nekolicina zainteresiranih. Prema rješenju Trgovačkog suda u Varaždinu, pokraj Terre Firme, u nadmetanju su sudjelovale tvrtke B2 Real Estate i B2 Kapital, Dragutin Ferenčak te tvrtke Bistra i Radnik, sve s manjim iznosom od konačnog kupca. U nadmetanju za spomenutu nekretninu bilo je zainteresiranih i s većim ponudama, ali su na kraju odbijene. Veterinarska stanica Križevci uplatila je jamčevinu, ali nije dala nijednu valjanu ponudu, dok su ostale ponude bile predane izvan zadanog roka.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Zadnji je rok za predaju ponuda, naime, bio 25. kolovoza 2020. godine u 23:59:59 te sve ponude iza tog roka smatraju se nevažećima. Tako su se među ponuđačima našli Dragutin Ferenčak s iznosom od milijun i 30 tisuća kuna, Radnik s milijun i 5 tisuća, te Bistra s 990 tisuća kuna. Zanimljivo je da su njihove ponude predane tek kojih desetak do dvadesetak sekundi nakon zadanog roka. Dok su zakašnjele ponude Bistre i Radnika poslane u pola noći i osam sekundi 26. kolovoza, najviša ponuda Dragutina Ferenčaka predana je u pola noći i 16 sekundi, točno 17 sekundi nakon zadanog roka. Iz ovih podataka je vidljivo kako bi upravo njegova ponuda, da je bila poslana na vrijeme, bila najviša.

Skoro dvije godine nakon što je spomenuta nekretnina pala u ruke kupcu s javne dražbe, pomaka na samoj nekretnini – još uvijek nema. U međuvremenu su iz Grada Križevaca odlučili da bi upravo na tom zemljištu mogla niknuti nova osnovna škola, a sama odluka podigla je prašine u javnosti. Vijećnik Ivan Majdak kritizirao je javno vlast da se Grad mogao javiti na javnu dražbu i tako za isto zemljište platiti manje nego što sada mora izdvojiti, na što su iz Grada odgovorili kako u vrijeme javne dražbe natječaja za izgradnju nove obrazovne ustanove za koji bi namaknuli sredstva nije bilo u planu, nadodavši kako bi se, s obzirom da bilo kakve ponude iz Grada, odnosno gradskog proračuna moraju biti javno dostupne i unaprijed planirane, bilo teško nadmetati za najbolju ponudu u tom slučaju.

Također, iz Grada su podsjetili kako je procjena vrijednosti nekretnine još iz 2017. godine iznosila 2.920.000 kuna, a uzevši u obzir porast cijena nekretnina, današnja je cijena sigurno i veća. Dodajmo kako bi iz Grada sredstva za njezinu izgradnju namaknuli iz fondova Europske unije, čime bi sam projekt izgradnje nove škole koštao ravno nula kuna.

Sama Odluka o pravu građenja izglasana je još prošle godine na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, a nedugo nakon toga sklopljen je i ugovor s navedenom tvrtkom. Njime je definirana izgradnja nove škole na spomenutom zemljištu u roku od dvije godine, koji se može i produljiti. Naknada za osnivanje prava građenja iznosi 0,50 kuna po metru kvadratnom mjesečno, uvećano za iznos PDV-a. S obzirom da sveukupna površina iznosi 12,691 metara kvadratnih, izračunat je iznos od 8.000 kuna mjesečno.

Također, definirano je da u slučaju prodaje nekretnine Grad Križevci imaju prvi pravo otkupa, i to po cijeni od 2 milijuna i 250 tisuća kuna na račun Osnivača prava građenja, odnosno tvrtke Terra Firma. Navedena je tvrtka inače osnovana još 2004. kao prvi investicijski fond za nekretnine u Hrvatskoj, a u vlasništvu ima cijeli niz nekretnina, poslovnih prostora, stanova i drugih vrsta zemljišta na području cijele Hrvatske, među kojima se čak nekoliko nalaze u Križevcima. Pokraj nekadašnjeg reprodukitvnog centra, kako se može vidjeti na njihovim službenim stranicama na internetu, u posjedu su još poslovnih prostora u Lipovčici te na Trgu Antuna Nemčića.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI