Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Afrička svinjska kuga u susjednim zemljama, naše Ministarstvo upalilo “alarm”

Kako doznajemo, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i uz podršku stručnjaka iz područja svinjogojstva, veterinarstva, poljoprivrede i lova provode kampanju s ciljem prevencije, prijavljivanja i suzbijanja slučajeva afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj ASK-a, unatoč tome što je ona prisutna u susjednim zemljama – Italiji, Srbiji i Mađarskoj. U Hrvatskoj se kampanja provodi od 2019. godine, a njezini nositelji EFSA i HAPIH pozivaju uzgajivače svinja, veterinare i lovce na pojačani oprez.

-Pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje od ključne su važnosti za suzbijanje bolesti. Stoga EFSA i HAPIH savjetuju uzgajivače svinja kako mogu izbjeći kontaminaciju i zaštititi svoje svinje, prepoznati simptome bolesti te u slučaju sumnje na zarazu iste prijaviti nadležnim institucijama. Takvo rano otkrivanje može pomoći u borbi protiv ove bolesti – poručili su mjerodavni.

ASK, kažu, može imati iznimno snažan negativan učinak na gospodarstvo, a za tu razornu bolest trenutno ne postoji odobreno cjepivo ni lijek. Bolest ne pogađa ljude, no uzrokuje gospodarsku štetu pogođenim zemljama. Pojava ASK-a može imati ozbiljan utjecaj na svinjogojstvo jer dovodi do ograničavanja trgovine i izvoza ili prisilnog usmrćivanja većeg broja domaćih svinja.

-Afrička svinjska kuga izrazito je zarazna bolest koja se širi regijama diljem Europe koje do sada nisu bile zahvaćene. Širenje ove bolesti globalna je prijetnja koja je uzrokovala goleme gubitke za svinjogojstvo u Europi i šire – poručili su iz Europske agencije za sigurnost hrane.

-Pozivamo na oprez sve uzgajivače svinja, poljoprivrednike, lovce i veterinare da u slučaju opažanja nekih od simptoma ASK-a kod domaćih ili divljih životinja to prijave nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji s tog područja, a u slučaju divljih svinja, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina divlje svinje nalazi. Fizička osoba koja dojavi tu informaciju ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna – istaknula je dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Afrička svinjska kuga na farme svinja može prodrijeti na više načina, zaražene divlje svinje mogu doći u kontakt s domaćima u slučaju da farme nisu ograđene, dok se uvozom može zaraženu svinju dovesti među nezaražene. Nadalje, lovci nakon što ulove zaraženu divlju svinju mogu nesvjesno prenijeti virus na svojoj odjeći, obući i opremi, uzgajivači svinja na svojoj odjeći, obući i opremi također mogu virus prenijeti s jedne farme na drugu. U slučaju zaraze, sve svinje na zaraženoj farmi moraju se usmrtiti, što predstavlja ogroman gubitak za uzgajivača. Stoga je rano prepoznavanje znakova posebno važno, kao i dezinfekcija obuće, odjeće i opreme, kako bi se spriječilo širenje ovog virusa.

Osim u zemljama koje graniče s Hrvatskom, ASK je prisutna i u Bugarskoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI