Aglomeracija u našoj županiji: Jedna strana ceste imat će priključak, a druga neće!

Projekt aglomeracije u Križevcima zbog izazovne konfiguracije i geološkog položaja ne može obuhvatiti baš sva kućanstva na području grada. Odgovor je to gradonačelnika na neke od brojnih upita građana, koji su se i nama javili da istražimo i dobijemo odgovore na pitanja zašto neka kućanstva iste ulice mogu dobiti priključak na ovako veliki projekt, a druga ne.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Mještani Donjih Križevčina, odnosno pojedinih odvojaka navedene ulice upravo su jedni od njih, koji iz gradske uprave traže odgovore na pitanja te makar neko alternativno rješenje mimo aglomeracije.

– U dijelu Donjih Križevčina radovi su u tijeku. Što će reći, jedan dio iste ulice će dobiti kanalizaciju, a drugi dio ne. Nama su rekli da bi ovaj dio ulice koji neće biti obuhvaćen aglomeracijom mogao ići preko programa 17, no, kako smo saznali, priključak bi za kućanstva ispao puno skuplji – rekao nam je jedan od mještana Donjih Križevčina Stjepan Posavec, istaknuvši da bi taj iznos mogao biti i peteroznamenkast.

– Svakako smo zainteresirani za priključak na kanalizaciju, tako bi septičke jame postale stvar prošlosti. No, kako su nam rekli, oni bi za neke nedostupne punktove trebali raditi prepunktne jame, koje nisu jeftine – pojašnjava Posavec.

Iz Grada su o tome izvještavali u nekoliko navrata, pojasnivši kako se precrpne stanice, kojih u projektu imaju oko 17, ne isplati raditi za svako naselje s manjim brojem kuća.  Nemogućnosti obuhvata aglomeracijom velike i izazovne površine poput područja grada Križevaca kumuje i pitanje prirodnog, odnosno gravitacijskog pada, nadodali su iz gradske uprave, između ostaloga, i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Poslali smo upit uredu gradonečalnika, iz kojeg su nam odgovorili kako će kod onih kućanstava bez priključka posebno odvoziti otpadne vode do pročistača:

– Svi građani Grada Križevaca su obuhvaćeni projektom Aglomeracije, samo kod onih koji neće imati direktan priključak na kanalizaciju, sadržaj njihovih septičkih graba odvozit će se posebnim vozilima na budući pročistač otpadnih voda. Za mještane Donjih Križevčina koji nisu obuhvaćeni projektom aglomeracije, s obzirom na gravitacijski pad terena, Vodne usluge će napraviti idejna rješenja te izračune vrijednosti radova prema kojima će se ovisno o financijskim mogućnostima planirati izgradnja odvodnje kako bi se svim kućanstvima pružio adekvatan životni standard – zaključuju iz Grada Križevaca.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI