Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Agonija samohrane majke: Optužili ju da maltretira dijete, nisu imali dokaze

Samohrana siromašna majka iz našeg kraja neće odgovarati zbog kaznenog djela zanemarivanja djeteta za koje je pravomoćno optužena na jednom od naših sudova. Iako su je tužitelji optužili i predmet je došao do formalnog suđenja, na zakazanom ročištu zamjenica općinske državne odvjetnice odustala je od optužbe zbog nedostatka dokaza. No, to je samo vrh sante u agoniji svega kroz što je ona dotad prolazila zbog optužbe tužitelja da je povrijedila djetetova prava.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tukla remenom i šibala

Tužitelji su tvrdili da je između 2014. i 2015. godine tada desetogodišnjem sinu povrijedila njegova prava “ugrozivši njegov pravilan i potpun psihofizički razvoj, odgoj i zdravlje premda su joj zbog problema u ponašanju i socijalizaciji iz školske stručne službe i centra za socijalnu skrb predlagali mjere obiteljsko pravne zaštite i zaštite zdravlja”. Prema tužiteljima, majka je opravdavajući se nedostatkom novca i vremena odbijala dijete voditi logopedu i zubaru, kao i na tretmane u psihijatrijsku dječju bolnicu. To je na kraju pristala učiniti uz velike napore Centra za socijalnu skrb i stručnih službi škole. Osim toga, tužitelji su joj ‘nakalemili’ da je nad djetetom primjenjivala neprimjerene odgojne metode udarajući ga remenom i šibom po tijelu, a kada joj je Centar za socijalnu skrb uveo mjeru nadzora zbog njezine nesusretljivosti i nezainteresiranosti, nisu postignuti nikakvi pozitivni rezultati. Nakon što su, kako su naveli tužitelji, u Centru za socijalnu skrb iscrpili sve mogućnosti pomoći usmjeravanja, mjeru su joj ukinuli.

Napadao djecu i nastavnike

Nakon toga, njezin sin je, navode tužitelji na temelju prijave Centra za socijalnu skrb, u školu dolazio bez školskog pribora, zadaća, neuredne odjeće i gladan jer je ona svoj zarađeni novac potrošila isključivo za svoje potrebe. Zbog tih se njezinih propusta, tvrdili su tužitelji, dijete u školi neprimjereno i rizično ponašalo i svakodnevno prema vršnjacima bilo verbalno i tjelesno nasilno. Nastavnicima je govorio da su đubrad i da će ih razbiti te ih lupao školskim torbama onemogućavajući tako normalnu nastavu. Osim toga, tvrdili su tužitelji, kako se dječak odao činjenju kaznenih djela što je ona smatrala da je za to isključivo kriva škola, a ne ona.

No, unatoč ovom zastrašujućem opisu kaznenih djela, tužitelji su se na prvoj raspravi povukli i zbog nedostatka dokaza, bez ikakvog objašnjenja, odustali od kaznenog progona. Svoju priliku za objasniti svoj težak život prije toga imala je optužena majka koja je iznijela svoju obranu.

– Dala sam mu sve koliko sam mogla, nisam ga tukla, imao je sve za jelo, ostavljala sam mu čistu odjeću za školu, ali moj se sin kao hiperaktivna osoba znao zamazati jer je svuda volio gurati nos. Imao je velikih problema u školi jer su mu se djeca znala rugati zbog njegove tamne puti da je cigan. Radila sam na javnim radovima, i kada su vidjeli da dobro brinem o djetetu, ukinuli su mi nadzor. Pozivima Centra sam se odazivala, s tim da nisam baš mogla doći u zakazano vrijeme, pa bi dolazila prije ili poslije posla – kazala je majka u svojoj obrani.

“Brinula sam se o sinu”

Dodala je kako je u početku dolazila na roditeljske sastanke u školi, no zatim da je prestala dolaziti jer ju je učiteljica pred svima omalovažavala da je siromašna.

– Dogodilo se da sin nema napisanih domaćih zadaća, jer u školi nije zabilježio, a ni učiteljica to nije učinila premda sam je to zamolila – rekla je majka i odgovorila na optužbe da je sina vodila zubaru i da je išao kod logopeda.

– Nisam ga tukla niti šibom, niti remenom. Jedine kazne su mu bile oduzimanje mobitela ili zabrana duljeg gledanja televizije. Na zabrane je reagirao histerično, vikao i napadao me. Nakon što je smješten kod časnih sestara gdje je bio kratko, mjesec dana jer je stalno bježao od njih, više me nije slušao. Od njih je u školu znao dolaziti prljav, imale su dva psa i osjetio se na njemu miris po psima. Kratko je vrijeme bio i u udomiteljskoj obitelji, a udomiteljica mi je rekla da mi daje zlatnu medalju kako to izdržim s njim jer ona nije mogla. Vodila sam ga liječniku i u bolnicu, a lijekovi su imali na njega negativne posljedice zbog čega je završio u bolnici te mu je mijenjana terapija – rekla je okrivljena majka u svojoj obrani. Na kraju je navela kako joj je sin trenutno u jednoj udomiteljskoj obitelji, u stalnom je kontaktu s odgojiteljima koji joj govore da je ponašanje sina bolje nego što je bilo. Ona živi u stanu sa starijim sinom koji je završio srednju školu i nezaposlen je.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati