Kolesterol, zajedno s plakom i drugim masnim naslagama, može se nakupiti na unutarnjoj strani arterijskih stijenki do te mjere da uzrokuje krvne ugruške. Oni pak mogu rezultirati srčanim udarom, dok krvni ugrušci u mozgu ili na putu do mozga moždanim udarom, piše Index. Povišenu razinu kolesterola u većini slučajeva možemo spriječiti i kontrolirati zdravom prehranom, tjelovježbom, ali također moramo pripaziti na unos zasićenih i trans masti koje se prirodno nalaze u nekim životinjskim prehrambenim proizvodima kao što su govedina, janjetina, mlijeko i maslac.
Neke vrste mesa iz tog bi razloga trebali izbaciti iz svakodnevne prehrane ili smanjiti njihovu konzumaciju kako biste smanjili razinu kolesterola, ali i visokog krvnog tlaka.
Slanina je vrlo ukusna, ali nikako zdrava. Dvije kriške imaju oko 27 kalorija po porciji i uglavnom dolaze iz zasićenih masti. Nadalje, ribeye steak sadrži 11 grama zasićene masti i jedan gram trans masti po porciji od 115 grama. Filet mignon ima 10 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama, piše Index.
Janjetina se ubraja među crveno meso jer sadrži značajnu količinu mioglobina. Većina komada janjetine po porciji od 115 grama sadrži oko 11 grama zasićenih masti, dok janjeći kotleti od lopatice sadrže oko devet grama zasićenih masti po porciji iste težine. Crveno meso ne biste trebali konzumirati više od jednom tjedno, a ako je kolesterol izvan dopuštenih granica ili imate obiteljsku povijest visokog kolesterola ili kardiovaskularnih bolesti, razmislite o daljnjem ograničavanju unosa, piše Index. Također, unos prerađenog mesa poput kobasica može još više otežati stabilizaciju razine kolesterola. Većina dimljenih kobasica sadrži šest grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama, kao i 350 do 500 miligrama natrija.
FOTO ilustracija