Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Alojz Gašparić: Na 12.000 sadnica nemam nijednu jabuku

Alojz Gašparić, uzgajivač jabuka iz Koprivnice, u ovoj sezoni u svom voćnjaku neće imati berbu. Travanjski mraz dobro je ‘ofurio’ njegove nasade, a pokušaj da tretiranjem dođe do kakvog-takvog uroda ipak nije uspio.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Na 12.000 sadnica nemam nijednu jabuku i mraz je kod mene napravio stopostotnu štetu. Sav moj trud pao je u vodu, a sad mi jedino preostaje nadati se da ću od Ministarstva poljoprivrede dobiti nekakvu odštetu i to prvenstveno zbog suše jer je na našem području proglašena samo ta elementarna nepogoda – žali se Alojz Gašparić.

Voćnjak Alojz nije osigurao jer je u prijašnjim sezonama imao neugodno iskustvo s osiguravajućim kućama. Za velike štete na sadnicama, tvrdi on, dobio je mizerne odštete pa je odustao od osiguranja.

– Kad sam imao osiguranje, procjenitelj koji je bio kod mene nije imao pojma o voćarstvu i jabukama pa sam dobio odštetu koja nije bila ni približna stvarnom iznosu štete. Otad ne želim imati posla s osiguravajućim kućama – kaže Alojz Gašparić.

Sedmu godinu zaredom, ističe Alojz, prisiljen je zbrajati štete u svom voćnjaku, a ovo je druga sezona u protekle tri godine u kojoj neće imati ni kilogram uroda. U idealnim godinama znao je imati urod i od 150 tona.

– Sve više ozbiljno razmišljam da iskrčim voćnjak jer se od voćarstva danas ne može dostojno živjeti. Stalno se moram nositi s elementarnim nepogodama, a odštete koje se isplaćuju nisu ni približno stvarnim štetama. Kad se i dogodi dobra godina, onda se pojavljuje uvoznički lobi koji nam ruši cijene. I takav cirkus za mene traje već sedam godina pa je voćnjak odavno prestao biti profitabilan i samo mi stvara troškove – zaključio je Alojz Gašparić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati