Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZATVARANJE TRGA

“Auti ne voze kroz centar u civiliziranim gradovima”

Cesta u samom centru Križevaca, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od raskrižja s Trgom svetog Florijana i dijela Trga Antuna Nemčića, ovoga će tjedna biti zatvorena za promet motornim vozilima. Za vrijeme privremene zabrane prometa, promet će se odvijati okolnim ulicama, sukladno privremenoj prometnoj signalizaciji. Razlog zatvaranja prometa je provođenje ispitivanja prometnih tokova koji provodi Fakultet prometnih znanosti. Dobiveni podaci koristit će se pri odlučivanju o potencijalnom trajnom zatvaranju centra grada za promet, poručili su iz gradske uprave, čime bi centar pretvorili u pješačku zonu. Valja podsjetiti kako ta ideja nije nova, a o njoj se raspravljalo i u bivšim sastavima Gradskoga vijeća. Najglasnija pobornica te ideje bila je i nekadašnja potpredsjednica vijeća Renata Husinec, dugogodišnja članica i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, koju smo i sada zamolili za komentar.

– Svaki civilizirani europski grad ima riješen problem prometa u središtu grada, u kojem ne voze automobili. Trebalo bi omogućiti ljudima da se neometano kreću. Upravo je križevačka špica, a to je današnji Strossmayerov trg, nekad bio takav kada nije bilo automobila – navodi Husinec.

Renata Husinec

Mnogi se stanovnici Križevaca, doduše, sjećaju kako je upravo taj dio centra bio zatvoren za promet i prije otprilike dvadeset godina, no to je bilo kratkoga vijeka. Tada je, doduše, još uvijek postojala još jedna cesta uz zgrade na strani gdje je danas šetnica. No, potpuno zatvaranje trenutno postojeće ceste, smatra Husinec, bila bi dobrodošla odluka.

– Kada se svojevremeno donosio urbanistički plan, definirala su se nova parkirališta i pješačke zone koje su, nažalost, nekima koji su željeli izbjeći plaćanje parkinga služila kao parkirališta. A da ne pričam koliko se u centru ne poštuju pravila i kolike su tu jurnjave čime ugrožavaju pješake – ističe Husinec, nadodavši kako postoji dovoljno parkirališnih mjesta u blizini centra koja su na desetak metara hoda do središta.

Strossmayerov trg

– No, kakva je kultura nekih vozača, da se njih pita, oni bi se valjda parkirali u gostionicu ili pekarnicu – ironično zaključuje Husinec, istaknuvši kako je na susjednom Trgu Antuna Nemčića u potpunosti zabranjen promet te bi se taj model mogao primijeniti i na cijeli Strossmayerov trg. Spomenimo kako iz Grada žele dobiti sve relevantne podatke prije nego što se odluče na izradu idejnog rješenja. Navedenom cestom neće se moći prometovati od danas, ponedjeljka 13. ožujka pa sve do nedjelje, 19. ožujka do ponoći.  

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati