Barica i Ivan slavili zlatni pir: “U utorak sam maturirala, u subotu se vjenčala!

Barica (69) i Ivan Pehnec (74) iz Starigrada u nedjelju su proslavili velik jubilej, 50 godina braka. Tom svečanom prilikom okupila se cijela obitelj te su se svi zajedno podružili ‘mladencima’ u čast. Prije druženja, u župnoj crkvi sv. Majke Terezije u Starigradu upriličena je sveta misa na kojoj su Barica i Ivan obnovili svoje bračne zavjete.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Moj se Ivan bavil glazbom, sviral je trubu po selskim zabavama. Kad smo se ‘zagledali’ sjećam se kak da je bilo jučer. Bili smo na zabavi u Brđanima. Nekad je, znate, običaj bil da majke idu s nama na zabave. Stajale su u ćošku i pazile kaj cure i dečki delaju. Onda su babe rekle: “Ovaj mužikaš se zagledal u našu Baricu. Tu izgleda nekaj bude”. Tak je i bilo. Po vašem mladenačkom žargonu, ‘kliknuli’ smo na prvu. Išla sam još u srednju školu, dvije godine me je čekal. U utorak sam maturirala, u subotu sam se vjenčala – opisala je Barica Pehnec svoje početke sa suprugom Ivanom s kojim je ostala do danas punih 50 godina u sretnom i skladnom braku. Kao tajnu dugovječnosti braka Barica je podijelila jedan vrlo koristan savjet.

– Tolerancija i velika tolerancija. Na drugom je mjestu ljubav, no i ona je važna, jer da je nema, ne bi bilo ni braka. Ali, tolerancija je najvažnija za očuvanje braka. Mojeg Ivana zbog glazbe često nije bilo doma. Imati mužikaša 50 godina u kući nije mala stvar. On je 40 godina bil turbo aktivan, petak, subota, nedjelja, ponedjeljak, kak su nekad bili svati, bile su njegove. Utorak mu je bil slobodan, ali su imali probu. Onda su srijeda i četvrtak opet bili svatovi kak je po Podravini bil običaj. I onda sve spočetka. Tak da nikada nije bilo doma – kroz smijeh je ispričala Barica, a nasmijao se i Ivan na komentar da je brak zato i potrajao jer ga nikada nije bilo kod kuće.

Ivan je do prije pola godine bio aktivan u Orkestru puhačke glazbe grada Koprivnice. Svoju ljubav prema glazbi prenio je sinu Zoranu, a on pak na svoju djecu, dakle unuke obitelji Pehnec Frana i Nou, a čeka se da i Vito koji je mlađi nastavi obiteljsku glazbenu tradiciju. Cijelu mušku lozu deda Ivan zarazio je glazbom. Osim sina Zorana, iz braka Ivana i Barice rodio se još jedan sin Zvjezdan koji se nije ženio. Barica je posebno i pohvalila snahu Mirelu, suprugu sina Zorana.

– Najljepši trenuci bili su nam obiteljske proslave povodom vjenčanja i rođenja naše djece i unuka. Sa sinovima sam bila sama doma, puno smo se družili, kratili vrijeme kartanjem, igrali ‘čovječe ne ljuti se’ – rekla je Barica.

– Unuci su nam sve. To je nezamisliva ljubav kako smo povezani. Daj Bog da svi doživite i znate kaj znači imati unuke – kazala je Barica. Ivan nije bio previše pričljiv. Na njemu se nije mogla sakriti sreća zbog važnosti i svečanosti događaja koji je doživio zajedno sa suprugom i obitelji.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI