Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Berba bacila ratare u očaj: Urod kukuruza zbog suše manji je do 70 posto!

         suše manji do 70 posto

Početak berbe kukuruza bacio je u očaj ratare diljem Podravine. Za razliku od prošle godine, kad je većina ratara imala i rekordne prinose, u ovoj sezoni nitko od njih neće previše biti količinski zadovoljan urodom. Suša je, ističu ratari, ipak učinila svoje, pogotovo na površinama na kojima je kvaliteta zemlje slabija, a ni redovita prihrana nije pomogla u ostvarenju što boljeg uroda.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Zlatko Loparić, ratar iz Imbriovca, naselja na području općine Đelekovec, u ovoj sezoni kukuruz ima na površini od 60 jutara, a iako obvezno radi analize tla i posvećuje veliku pažnju usjevima, u borbi sa sušom bio je nemoćan.

– Po prinosima ova godina s kukuruzom definitivno je za zaborav. Prinosi su na nekim parcelama na kojima je kvaliteta zemlje lošija manji i za 50 posto. Na boljim zemljama urod će biti manji za 50 posto – priča nam Zlatko Loparić.

Lani je, dodaje on, po jutru imao prinose između 8,5 i deset tona, a ove će godine biti zadovoljan ako će ukupno na 60 jutara dobiti između 250 i 300 tona. Trenutno se otkupne cijene kreću između 2,2 i 2,4 kune za kilogram pa barem u tom dijelu ratari neće biti zakinuti.

– Protiv suše ništa ne pomaže i jedino rješenje je navodnjavanje koje je neizvedivo na našem području. Bez obzira na znatno smanjeni urod ne očekujem da ću s kukuruzom biti u gubitku jer sam umjetno gnojivo i većinu repromaterijala nabavio još lani kad cijene nisu tako enormno rasle. Sad sam već nabavio sve što mi treba za iduću sezonu jer samo dobrim planiranjem poljoprivreda donosi zaradu – kaže Zlatko Loparić.

Od poljoprivrede se, ističe on, uz dobro planiranje, pravovremenu sjetvu i redovitu kontrolu usjeva, može ostvariti zarada za dostojan život.

– Otkad znam za sebe vezan sam za poljoprivredu i naravno da ne bih radio taj posao kad od njega ne bi bilo koristi. To je i posao u kojem se mora biti spreman na lošije godine s urodom pa je zbog toga ključ uspjeha i dobro planiranje – zaključio je Zlatko Loparić.

Punek: Na jednoj zemlji gotovo da i nisam imao berbu

I Mirko Punek iz Imbriovca krenuo je u berbu kukuruza, a i na njegovim su parcelama prinosi znatno smanjeni.

Mirko Punek

– Kukuruz imam na sedam rali, a na jednoj lošijoj zemlji skoro da i nisam imao berbu. Imam i stoku pa meni većina kukuruza služi za njihovu ishranu, a višak prodajem. Ostalo mi je nešto malo viška pa sad čekam dobru cijenu da ga prodam – kaže Mirko Punek.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI