Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Suradnja međimurske tvrtke i podravske općine na inovativnom proizvodu

Biorotori bi mogli pojeftiniti izgradnju kanalizacijske mreže

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Poznata međimurska tvrtka i podravska općina rade na projektu koji bi mogao revolucionirati izgradnju kanalizacije, a prvenstveno uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Tako se trenutačno čeka odobrenje europskih sredstava za projekt biorotora za otpadne vode. Tvrtka koja je prijavila ovaj patent je poznata kompanija Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Iako je projekt još u povojima, radi se o, recimo to tako, promjeni paradigme u izgradnji uređaja za pročišćivanje otpadnih voda i to treće razine. Biorotor za otpadne vode zapravo je uređenje koje se može instalirati bilo kamo i ne radi se o fiksnoj građevini, za razliku od postojećih pročistača. Ovi uređaji se već koriste u hotelima ili kampovima, ali sad bi se isprobali i u manjim naseljima, što je novina. Upravo zato što nije potrebna ni građevinska dozvola niti mnogo skupe i sporo dobavljive dokumentacije.

To bitno mijenja priču s područjima gdje sadašnji sustav aglomeracije nije predvidio gradnju javne odvodnje zbog visokih troškova gradnje koji ne mogu opravdati vrijednost ulaganja. Tako se izbjegava gradnja izrazito skupih prepumpnih stanica i skupe infrastrukture koje bi trebale spajati odvojena naselja na glavni vod i postojeći pročistač. Upravo je općina Legrad dio ovog pilot projekta i nakon što se on realizira bit će putokaz ka rješenju za sustav javne odvodnje u ovoj općini koja je upravo, zbog velikih troškova, a i malog broja stanovnika, ispala iz projekta aglomeracije Koprivnice.

Ova bi općina, doznajemo od načelnika Ivana Sabolića, na taj način riješila svoje probleme s izgradnjom kanalizacije. Samo naselje Legrad, izvjesno je, dobit će sustav odvodnje financiran europskim novcima jer je studijom izvodljivosti utvrđeno da se tu javnu infrastrukturu u naselju Legrad isplati graditi i spojit na postojeći vod aglomeracije Koprivnica, a tako i na pročistač u Herešinu. Ostala bi naselja svoj problem riješila s izgradnjom biorotora, što pak bitno pojeftinjuje projekte. Ipak, prethodno je potrebno ishoditi EU financiranja za projekt koji bi se odvijao na području naselja Selnica i Kutnjak.

FOTO Tehnix

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati