Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
nakon rekordnih godina, vemo tradeu pali prihodi i dobit

Blagus: Cijela branša imala je pad prihoda, a radna mjesta su sigurna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nešto manje od godinu dana nakon što smo prvi objavili vijest o velikom poslovnom preuzimanju tvrtke Vemo Trade, ta je uspješna firma nedavno opet punila naslovnice. Ovog puta radi se o rezultatima poslovanja za 2023. godinu, koji su bili značajno lošiji od 2022. godine. Prema podacima Fine, prihodi Vemo Tradea lani su iznosili 10 milijuna eura, što je pad za 50 posto. Isto tako, poslovali su s gubitkom od 173.000 eura, za razliku od 5 milijuna eura dobiti u 2022. godini. Ovakvi rezultati stvorili su svojevrsnu paniku među zaposlenima, a pogotovo značajni bili su jer se znalo da je ova transakcija bila jedna od najvećih vlasničkih preuzimanja u našem kraju, a visina transakcije procjenjuje se između 20 i 30 milijuna eura.

Kako Vemo Trade, ovisno o godini, zapošljava oko 100 radnika, jasno je da je ova vijest zaintrigirala lokalnu javnost, jer radi se o značajnom poslodavcu. Naime, industrija papirne ambalaže u podravskom kraju općenito je važna industrija. Nakon što je Josipa Jurić, vlasnica kompanije koju je naslijedila od oca Joze Vujeve, istu prodala austrijskom investicijskom fondu ACP i slovenskom Alfi PE, vođenje Vemo Tradea povjereno je Nenadu Blagusu, menadžeru s bogatim poslovnim iskustvom. Ono što je najvažnije, on kaže da su radna mjesta sigurna.

– Pad prihoda od prodaje proizvoda posljedica je pada prodaje cijele industrije papirnate ambalaže, koja je nakon izrazito uspješne 2021. te 2022. godine doživjela snažnu korekciju u 2023. godini. Takve promijene tržišnih okolnosti imale su značajan negativan utjecaj i na poslovanje društva Vemo Trade – kazao je Nenad Blagus.

Osim pada prodajnih cijena, došlo je i do pada količinske prodaje proizvoda, primarno od prodaje vrećica za dostavu i „hranu za van“, koja je bila iznimno tražena tijekom i u post COVID 19 razdoblju, ali i stvaranja zaliha kod distributera radi bojazni od otežane dobave proizvoda uslijed COVID 19 pandemije. Padom osobne potrošnje u Njemačkoj, glavnoj zemlji izvoza proizvoda ove tvrtke, a izvoz čini 97 posto prodaje, došlo je i do smanjenja narudžbi. Ono što je zabrinulo zaposlenike je smanjenje broja radnih sati, što se ispravno protumačilo kao i pad narudžbi od kupaca. Tako se od proizvodnje koja se do 2023. odvijala u režimu 24/7 u četiri smjene došlo do toga da su vikendi postali neradni.

– To je točno, ali u tom periodu nismo smanjivali plaće. One su ostale na istoj razini, a za manje posla. Time smo našim zaposlenicima htjeli pokazati da nema razlike za brigu, ali i zadržati ih u tvrtki. Krajem 2023. godine društvo je imalo 94 zaposlena djelatnika, dok je taj broj krajem 2022. godine iznosio 109 djelatnika. Pad broja zaposlenih ponajviše je posljedica promjena povezanih uz novu vlasničku strukturu, odnosno odlazak dijela zaposlenika vezanih uz bivši management. Preostali broj djelatnika kompaniju je napustio na vlastiti zahtjev – naveo je Blagus.

Iako se za potpuni oporavak tržišta očekuje duži period, ova godina već pokazuje znakove poboljšanja prodaje, a samim time pokrenut je i proces novog zapošljavanja. Društvo je u 2023. godini nastavilo ulaganje u dugotrajnu imovinu pa je tako nabavljen novi tiskarski stroj vrijedan 1,8 milijuna eura koji će doprinijeti podizanju već poznate VEMO kvalitete tiska te će proces proizvodnje učiniti efikasnijim. Ugrađena je sunčana elektrana od 440 kW uz već postojeću od 50 kW, što će imati značajan utjecaj na okoliš smanjenjem CO2, ali znači i uštedu.

FOTO VEMO TRADE

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SVAKI DAN PROVODI RADNO

VIDEO Marica (91) prkosi svojim godinama: “Na životu me drži moja motika”

veselo je na travnjaku i okolo njega

FOTO Rečani slave 50 godina kluba, za iduću sezonu najavili pohod prema vrhu ljestvice

DERGEZ TRGOVINE ORGANIZIRALE DERGEZ OBITELJSKI DAN

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji na Karauli uživali u bogatim zabavnim sadržajima

DANI ZAHVALE I ZAJEDNIŠTVA

FOTO Druženjem pomogli potrebitim učenicima i studentima

KONFLIKT U PRIGORJU

Na susjedi slomio drveni kolac jer je pošpricala njegove jabuke. Mora joj platiti 7.000 eura odštete

IZ KRIŽEVACA OTIŠLI GLAVNI NAPADAČ I TRENER

Mladen otišao na Island, Radnik na klupu doveo jako ime s kojim će i dalje pucati visoko


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati