Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nakon incidenta na Jakuševcu otvara se pitanje sigurnosti na Piškornici

Blažok: Mogućnost da se ovo dogodi kod nas je mala, ako ne i nepostojeća

Incident u zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, gdje je u odronu smeća troje radnika ozlijeđeno s tim daje jedan ostao bez ruke, podsjetio je da i u Koprivničko-križevačkoj županiji postoji veliko odlagalište otpada. Ne tako davno bili smo svjedoci velikih požara na odlagalištu Piškornica. No, kako nas uvjerava Marijan Blažok, direktor sanacijskog odlagališta Piškornica, šanse za ovakav incident u Piškornici su male, zapravo gotovo pa ih i nema.

– Prvo treba reći da je Piškornica mnogo manje odlagalište. Deponije su niže i samo smo na jednoj plohi blizu gornje dozvoljene kvote. Isto tako, naše deponije su kompaktne i zbijene jer radimo prema pravilima – naveo je Marijan Blažok. Osvrnuo se i na incident u Jakuševcu, za koji kaže da je star već gotovo 20 godina.

– Nije ovo nastalo sad nešto novo. O ovome se govori dugo vremena. Jedino što je novo je činjenica da je sada netko stradao – objasnio je Blažok. Što se tiče Piškornice i njezinih vršnih kapaciteta, što je također jedno od važnih elemenata sigurnosti na odlagalištu, ali i u smislu zaštite okoliša, direktor Blažok kaže da prema sadašnjem stanju ima mjesta za sav otpad do otvorenja RCG Piškornica, dakle postrojenja koje će s otpadom postupati na sasvim drugačiji način.

Marijan Blažok tvrdi, da ako se ne promijene uvjeti proeblem s kapacitetima ne bi trebalo biti

– Ako govorimo o oko 18. 000 metara kubnih na godinu, koliko sad u prosjeku zaprimamo, onda mjesta ima do 2027. godine i otvorenja RCG Piškornica. U tom slučaju ne bi došlo do problema s manjkom kapaciteta za komunalni otpad – naveo je Blažok, ali i upozorio da to vrijedi pod jednim uvjetom. – To stoji pod uvjetom da broj jedinica lokale samouprave koje sad odlažu u Piškornicu ostane isti, kao i činjenica da mi sami određujemo od kud ćemo primati otpad. No, ako se umiješa Vlada i naredi da se prima otpad i iz drugih općina i gradova, onda kapaciteti neće biti dovoljni – objasnio je Blažok. U Piškornicu trenutačno dolazi otpad iz čak 54 gradova i općina.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DETALJI UZNEMIRUJUĆEG DOGAĐAJA

Ravnatelj Horvat: Učenik je skočio s prvog kata

OKOLNOSTI DOGAĐAJA SE UTVRĐUJU

Učenik pao s prvog kata ludbreške osnovne škole, teško je ozlijeđen

Dovršeno je kriminalističko istraživanje

Pokušaj ubojstva kod Đurđevca: Ispalio metak u mladića (24) koji je sjedio u kombiju

NATJECANJE SE ODRŽALO U KUTINI

FOTO S njima nema šale, sestre Gabriela i Dorotea državne su prvakinje u boksu

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest

Radi se o igru Loto 7

Koprivničanac pogodio “šesticu” i zaradio pozamašnu svotu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati