Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
postižu brzinu do 160 km/h

Bliže se kraju muke po HŽ-u! Stižu novi, moderni i brzi vlakovi…

Vožnja vlakom Hrvatskih željeznica posljednjih je godina postala kao kutija bombonijere. Čovjek nikad ne zna što će izvući, odnosno ne zna kakvo ga iznenađenje očekuje uz plaćenu kartu. Hoće li, recimo, na odredište stići na vrijeme? Hoće li možda jednom ili nekoliko puta morati presjedati u autobus?

Možda će ga strojovođa s ostalim putnicima zaključati u vagonu, što se prošli tjedan dogodilo putnicima na relaciji Koprivnica – Zagreb? Ili će, kao neki dan, od Vinkovaca do Zagreba morati putovati nevjerojatnih 19 sati za koliko inače avionom treba od Zagreba do Kuala Lumpura. Muka pa i bijes s kojim se susreću putnici iz ovog dijela zemlje razumljiv je pa se Podravskom listu obratila i čitateljica koja se iz Zagreba u Koprivnicu zaputila baš u srijedu, nakon nezapamćenog olujnog nevremena.

– Može li se evakuirati putnike iz vlaka koji već četiri sata čeka između Čulinca i Sesvetske Sopnice. Pored vlaka su u smjeru Koprivnice prošla dva vlaka od kojih se niti jedan nije zaustavio da bi preuzeo putnike. WC ne radi, ne možemo nikud i nikamo se maknuti – napisala je ogorčena čitateljica i istaknula da su se navikli na svakakve situacije kad je u pitanju vožnja vlakom.

Poznato je i da je zbog radova na izgradnji i rekonstrukciji željeznice prometovanje otežano, no i to će se valjda jednog dana promijeniti. Da se nešto mijenja i nabolje po pitanju željeznice svjedoči podatak da je prošli tjedan u promet pušten prvi elektromotorni vlak za regionalni prijevoz.

Vlak koji je vozio na relaciji Zagreb – Sisak – Zagreb nabavljen je u sklopu projekta „Obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima“ vrijednog gotovo 172 milijuna eura, od čega je 117 milijuna eura sufinancirano novcem iz europskih fondova. Vozni park HŽPP-a do travnja sljedeće godine trebao bi biti moderniziran s 21 novim elektromotornim vlakom, a nakon što je u promet pušten prvi vlak za regionalni prijevoz, očekuje se još devet takvih regionalnih vlakova, dok je svih 11 vlakova za gradsko-prigradski prijevoz već isporučeno.

Novi će regionalni vlakovi voziti elektrificiranim prugama u Hrvatskoj, odnosno relacijama od Zagreba prema Sisku, Novskoj, Vinkovcima, Zaboku, Karlovcu, Ogulinu, Rijeci, ali i Koprivnici. Ovi moderni vlakovi proizvode se u tvornici KONČAR – Električnih vozila, a riječ je o vlakovima koji postižu brzinu do 160 km/h. Opremljeni su rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i imaju prostor za bicikle te kapacitet od 209 sjedećih i 222 stajaća mjesta. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je i besplatan pristup internetu.

FOTO HŽPP

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Mi bi prije kupili kajdanku Olivera Dragojevića neg Rogatog konja?

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

Upišite pojam koji želite pretraživati