Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
[Razgovor] Andreja Lukić Suknaić, voditeljica Odjela za citologiju i predsjednica Lige protiv raka:

Broj slučajeva raka raste, pogotovo jednog sijela, no ima i dobrih naznaka

razgovarao: Matija Dolenec

Brojke o oboljelima i smrtnosti od raka u Hrvatskoj su uvijek bile negativne u smislu prosjeka Europske unije, gdje je Hrvatska na začelju neslavne i pogubne statistike. Ili je tamo barem bila. Statistike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačku županiju, ali i cijeli sjever Hrvatske stavljaju u sam vrh Hrvatske po incidenciji raka, što svakako nije dobro. Upravo ti podaci, ali i aktivnosti koje bi mogle i trebale dovesti do poboljšanja statistike, što izravno znači i spašavanje života, bile su dovoljan razlog za razgovor s doktoricom Andrejom Lukić Suknaić, voditeljicom Odjela za citologiju koprivničke opće bolnice i predsjednicom Lige protiv raka Koprivničko- križevačke županije.

Karcinom, dakle rak jedan je od najozbiljnijih zdravstvenih ugroza modernog doba. Koliko je, otprilike, karcinoma godišnje dijagnosticirano u Koprivničko-križevačkoj županiji?

– Prema podacima kojima raspolažemo, u Koprivničko-križevačkoj županiji od karcinoma godišnje oboli oko 650 osoba. Ti se brojevi drže i ovih godina, a možemo govoriti i o rastu broja otkrivenih slučajeva. Te brojke možda govore i o sve većoj svjesnosti građana koji se javljaju na preventivne preglede pa se možda i zbog toga otkrije više slučajeva raka. To može biti dobro ako su ti slučajevi otkriveni rano, što značajno povećava mogućnost izlječenja.

Koje su najčešće vrste karcinoma kod žena, a koje kod muškaraca?

– Što se tiče muškaraca, to je svakako rak prostate. Odmah treba reći da se rak prostate može otkriti jednom krvnom pretragom i to u vrlo ranoj fazi. Drugi po redu je rak pluća, koji je još uvijek povezan uz pušenje i tu muškarci još uvijek prednjače. Tu vidimo mnogo više tumora kod muškaraca nego kod žena jer muškaraca pušača ima više. Treća vrsta raka, koji je podjednako raširen kod muškaraca i žena, je karcinom debelog crijeva i tu je općenito najveći postotak od ukupnog broja dijagnosticiranih karcinoma. I muškarci i žene trebaju voditi brigu o pravilnoj prehrani i preventivnim pregledima. Naravno, kod žena je tu i rak dojke, koji je po postotku kod žena najčešći. No, za isti postoji preventivni nacionalni program, na koji je odaziv dobar. Svakako se treba reći da se vidi i povećanje incidencije raka mjehura kod muškaraca. Dakle, ako ste primijetili krv u stolici, potrebno je odmah javiti svom liječniku.

Što se tiče raznih karcinoma, kojeg biste izdvojili kao posebno opasnog?

– Svi su opasni ovisno o stadiju u kojem se identificiraju, no izdvojila bi rak pluća, koji se dosad kasno otkrivao. No, i tu postoji nacionalni program. Svi dugogodišnji pušači trebali bi se javiti svom liječniku i vrlo brzo dobit će termin pregleda.

Prema statistikama, sjeverne županije u prosjeku imaju najgoru incidenciju raka s obzirom na Hrvatski projekt i to među muškarcima. Ne radi se samo o Koprivničko-križevačkoj županiji, nego i o varaždinskoj i međimurskoj. Dakle, cijeli sjever Hrvatske je u „crvenom“?

– Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje. Prije našeg razgovora čula sam se s onkološkom službom u našoj bolnici. Tamo mi kažu da nema prevelikih oscilacija između broja muških i ženskih pacijenta oboljelih od raka. Ipak, moram reći da su se sve ove godine mog sudjelovanja u Ligi protiv raka na preventivne programe odazivale samo žene. Edukacija je sve. Znanje o raku i uzrocima koji dovode do obolijevanja iznimno je važno kako ne bi oboljeli. Prema toj je statistici broj oboljelih žena u našoj županiji pri dnu. No, moguće je da se neki slučajevi raka kod žena ne prijavljuju u tu statistiku koja je dvojbena.

Kazali ste da ste u vašoj liječničkoj praksi ipak primijetili općenito povećan broj otkrivenih slučajeva raka. No, to nije nužno loše?

– Osjeća se rast incidencija, ali tu očekujem velikih pomaka na bolje u samim ishodima liječenja. Sve su češći sistematski pregledi koje tvrtke plaćaju svojim zaposlenicima. To je posebno dobro za muškarce, koji vole doći kod liječnika i sve obaviti u jedan ili dva dana. Poslodavci koji si mogu priuštiti plaćanje sistematskih pregleda stvarno pripomažu u ranom otkrivanju raka. Tu se vidi pomak u svijesti građana, pogotovo muške populacije, jer mi žene od malena imamo naviku odlaska liječniku, primjerice redovni odlasci ginekologu. Muškarci nemaju tu naviku.

Predsjednica ste Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije. Koje su glavne aktivnosti lige? Koje prevencijske programe provodite?

– Prije dvije godine proslavili smo 25. godišnjicu postojanja. Tri glavne djelatnosti Lige su prevencija, briga o oboljelima od raka i pomoć pri liječenju. Naši preventivni programi kojima smo se posljednjih godina posvetili su borbe protiv pušenja i protiv raka grla maternice. Ti programi djeluju kroz osnovne i srednje škole, javnozdravstvene ustanove te udruge Mimoze i Narcise. U suradnji s udrugama žena, po selima provodimo edukacije o prevenciji. To je što se tiče prevencije, a što se tiče pomoći kod liječenja, tu raznim akcijama nastojimo skupljati novac. Pokušavamo skupiti sredstva kako bi se nabavila neka oprema za ambulante. Evo, zadnjom smo akcijom, u suradnji s tamburaškim orkestrom Krešo Lukačić, uspjeli nabaviti sondu koja uvelike olakšava preglede i biopsije.

Kako se može do vas, kako postati član? To se posebice odnosi na muškarce koji bi se trebali više uključiti u prevenciju?

– Moram reći da imamo odličnu stranicu i preko Facebooka obavještavamo o svim svojim aktivnostima. Da, već smo govorili o muškarcima i da je njima potrebna malo veća motivacija za posjet liječniku. Govorili smo i o tome da je ženama odlazak liječniku u navici, no ne radi se ovdje samo o navici. Žene se u tim posjetima educiraju i stječu znanje koje muškarcima ostaje skriveno. U Ligi surađujemo i s udrugom Prostata, tako da se na našoj stranici mogu naći i podaci o njima, gdje se oni koji žele mogu javiti za savjet ili se učlaniti. Surađujemo i s udrugom Nada, žene oboljele od bolesti dojke te s Agathom iz Križevaca.

Koje su dobne i spolne skupine najugroženije? Kad se moramo zapitati „imam toliko godina, na koji bi pregled morao ili morala otići?“

S preventivnim pregledima najbolje je početi kada počinju i ovi nacionalni planovi. Recimo, na program ranog otkrivanja raka pluća može se prijaviti s 50 godina. Rak debelog crijeva, koji je najčešći, obično kreće od 55. godine. Međutim, vrlo je važno kakva je povijest bolesti u obitelji. Ako ste u obitelji imali oboljele, s pregledima morate početi nešto prije. Znamo da je za obolijevanje od raka dojke i prostate značajna genska predispozicija. Tada se već nakon 40. pa čak i nakon 35. godine mora početi s preventivnim pregledima. Još jednom moram naglasiti da se sve više ljudi odaziva na preglede, što će sigurno poboljšati uspješnost liječenja.

Kolika je razlika u uspješnosti liječenja raka kod ranog otkrivanja ili kod prvih simptoma?

– Razlika je ogromna. Svako sijelo raka, ako se otkrije u ranoj fazi, može se izliječiti manjom operacijom ili drugim načinom. No, općenito je važno reći da je stopa preživljavanja sada mnogo veća. Rak sve češće postaje kronična bolest.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Lakše je ozlijeđen

FOTO S 2,14 promila motociklom sletio u kanal

U TIJEKU JE 4. ZLATNA BUĆKA PODRAVINE

VIDEO Somove na Šoderici ove godine lovi 18 ekipa

Teška prometna nesreća kod Koprivnice

Upravo: Motociklist sletio s ceste, prevezen je u bolnicu

BAŠ KAO NEKADA

FOTO/VIDEO Svatovi s klencericama i klencerima prošpanicirali gradom, vitezovi uveličali slavlje

TRADICIONALNI ROOSTERS MOTO MEETING

VIDEO Motori “zagrmjeli” gradskim ulicama, slijedi druženje u Novigradu Podravskom pa na Šoderici

AUTO KOPRIVNIČKIH REGISTRACIJA SUDJELOVAO U PROMETNOJ NESREĆI

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u trostrukom sudaru


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati