Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Ravnatelj Muzeja oštro na direktora TZ-a

Čiminu prekipjelo: Press konferencija je pokazala svu bahatost Renata Labazana „direktora svemira“

Ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Robert Čimin medijima je jutros poslao svoje viđenje i osvrt na jučerašnju tiskovnu konferenciju gdje je direktor koprivničke Turističke zajednice Renato Labazan predstavio program ovogodišnjeg Srednjovjekovnog božićnog sajma.

Revoltiran iznesenim tvrdnjama te lošom komunikacijom, Čimin je odlučio javno reagirati. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

– Iako nemam praksu s muzejskim „suradnicima“ komunicirati putem medija, ovdje ipak podvlačim crtu. Ravnu i dugačku, pravolinijsku. Dakle, jučerašnja press konferencija pokazala je svu bahatost Renata Labazana, „direktora svemira“ – kako ga nazivaju neki među njemu najbližim suradnicima.

Naime, baš osobno (prvi među drugima) podupirem sve turističke „izlete“ koje koprivnički turizam stvara, tražeći win-win situacije, ne obazirući se pritom na neistine koje se u tim prigodama domaćim i stranim posjetiteljima serviraju kao gotova stvar. Koprivnica NIJE nastala na Trgu dr. Leandera Brozovića. O tome sam govorio u Glasu Podravine i Prigorja još tamo 2009. godine, a prof. povijesti i geografije ipak bi trebao konzultirati i najnoviju literaturu u kojoj bi našao podatke o recentnim istraživanjima u i oko crkve sv. Nikole te dobiti znanstvene i neosporive činjenice o postanku Koprivnice. Usput rečeno, naš grad niti po koprivi nije dobio ime, već po potoku… no turizmu je i takva diletantska konstatacija nevažna. Na jučerašnju konferenciju za medije nisam pozvan, niti sam o njoj obaviješten, niti moram biti prisutan, „al dobro sad“ (rekao bi jedan poznati kantautor). Prosječnom čitatelju i pratitelju kulture i turizma u Koprivnici može se tako učiniti da je naivna umjetnost nastala čak i prije renesanse, za koju direktor niti ne zna kada u Hrvatskoj počinje, a ne 1931. godine prisutnošću Ivana Generalića na izložbi „Zemlja“ u Zagrebu. Naša naiva zavređuje bolje od toga…

Nadalje, o podacima s kojim direktor barata i potom ih javno iznosi ipak bi se vjerujem s ravnateljem muzeja trebalo dogovoriti, usuglasiti, prirodno i uljudno. Ali, direktor nije čovjek s kojim se nešto dogovara, to u Koprivnici znaju već mnogi. Zakazali smo dogovor za ponedjeljak, nismo stigli, dva puta izmijenili telefonske pozive u utorak prijepodne i posljednji (neuspješan) s moje je strane upućen prema direktoru istog dana oko podneva. Povratnog odgovora nema, ali zato dva dana kasnije direktor saziva presicu na kojoj, među ostalim, iznosi brojne bedastoće. Muzej grada Koprivnice NEMA „vinsku izložbu u podrumu muzeja“ kako direktor navodi, već dio stalnog postava posvećen tradicijskom vinogradarstvu i pučkoj pobožnosti. Netko u tome vidi razliku i tu nastaje određena problematika. Dalje, kako je moguće da direktor najavi, ne upoznavši prethodno muzej, da će se u podrumu „moći kušati i kupiti vina najboljih podravskih vinara s buduće vinske ceste Podravine“ do 30. prosinca, a da su naša dosadašnja saznanja bila da će zadnji dan Srednjovjekovnog Božićnog sajma biti Štefanje (26.12.). Kako je moguće da će muzej u tom periodu raditi od 16 do 20:30 sati, ali i raditi i nakon toga ukoliko će biti prisutan „velik broj ljudi koji će željeti ostati duže“? S kim to direktora dogovara? Osobno sam, znajući za dojučerašnji plan sa zatvaranjem sajma na Štefanje odobrio godišnje odmore u blagdansko vrijeme za dvoje (od pet) zaposlenika koji rade u središnjoj muzejskoj zgradi i to od 27. prosinca nadalje jer i muzealci djelatnici imaju pravo biti sa svojim obiteljima u to vrijeme. U protekle dvije godine dogovarali smo da će gradska turistička zajednica angažirati studente i zaštitare kako bi stalni postav u podrumskim prostorijama bio osiguran, no isto je direktor redovito kršio pa je odgovornost pala na muzealce. Isti taj direktor zabrinut je za izlagače na niskim temperaturama, ali uopće nije zabrinuti za muzejske djelatnike. Ostavlja tu odgovornost na ravnatelju (meni), jer su vjerojatno muzealci otporni na svakojake atmosferilije, dužni su trpjeti smrzavicu i samog direktora. Odakle, ali baš odakle, pravo direktoru da u ime Muzeja grada Koprivnice, bez prethodnog dogovora (koji sam osobno zatražio) na jučerašnjoj presici govori u muzejsko ime?! Kakvo smo mi to društvo postali, kome dozvoljavamo takve kontinuirane manipulacije, zašto? Odakle direktoru pravo da u program sajma navede „besplatan razgled Muzeja grada Koprivnice, te interaktivne izložbe posvećene vinogradarstvu i podrumarstvu u novouređenom podrumu Muzeja“? O kakvom podrumarstvu mi tu govorimo, odakle je pak to došlo? Kakvo srednjovjekovno tiskarstvo? Pa Koprivnica nije imala Gutenberga. Zašto nemamo srednjovjekovno lončarstvo i košaraštvo, koja su uz rijeku Dravu stoljećima postojala? Ne, ovako ne može dalje, ne dozvoljavam!

Da polako zaključim, ukoliko turizam ne zna (ili ne želi) razgovarati s kulturnim dionicima, isti ga niti ne trebaju. Zapravo, neka sve na ovom adventu ostane u pravom srednjovjekovnom ozračju kakvo propagira sam direktor, kada električne energije nije bilo, a niti je bilo Muzeja grada Koprivnice – zaključio je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ZAKLJUČAO SE I IZGUBIO KLJUČ

Umirovljenik ne može izaći iz kuće. Vatrogasci i policija na terenu

OBAVIJEST KUPCIMA

Poznati trgovački lanac: “Ako ste kupili ovaj proizvod, molimo da nam se javite s računom”

svojim rukama stvara čaroliju

FOTO/VIDEO Iz Anitine radionice već dvije godine izlaze vještice i vile

EURO KVALIFIKACIJE

FOTO Sjajna atmosfera! Puna dvorana bodri Hrvatsku na putu prema Europskom prvenstvu

KALINOVČANKA SE BAVI IZRADOM PREPOZNATLJIVIH SUVENIRA

FOTO/VIDEO Jasminka Miklić prodaje pijesak. Turistima je postao omiljeni suvenir

GUME, MJEŠOVITI OTPAD, NEMA ČEGA NEMA, UNATOČ JASNOJ ZABRANI

VIDEO Šume su pune smeća, čitatelj nam otkrio još jednu kritičnu lokaciju


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati